5x hardlooproutes in en rondom de stad

Nog eventjes en dan gaat de herfst officieel van start. De hitte van de zomer ligt achter ons, en de kou van de winter laat nog even op zich wachten. Dat maakt de herfst ideaal om lekker te gaan hardlopen. De prachtige kleuren en de knisperende bladeren onder je voeten zorgen voor dat extra duwtje in de rug. Dus trek je schoenen aan, neem een hap frisse lucht en ontdek Groningen al rennend. We zetten vijf hardlooproutes voor je op een rij.​

4 mijl Kardinge | Ontvlucht de hectiek

Een groene oase net buiten Groningen: Kardinge. Vanaf het begin is deze 4 mijl route een genot. Maar voordat je je vergaapt aan de schoonheid van het Groninger landschap: schoenen en outfit.. check? Let’s go! Bij elke stap laat je de hectiek van de stad verder achter je, gesteund door de stroming van het Kardingermaar. De Noordermolen begroet je vriendelijk met zijn wieken, en onderweg kom je langs verschillende kunstwerken. Het laatste stuk voert door het Beijumerbos. Terwijl de zon zijn mooiste oranjegloed door de takken laat schemeren, loop je fluitend de 6,72 kilometer uit.

4 mijl Stadspark | Achtertuin van de stad

In het zuidwesten van de stad ligt het Stadspark, een plek waar iedereen terecht kan voor sport, plezier en ontspanning. De start van deze 4 mijl route is bij de skatebaan op de Concourslaan en brengt je richting de volkstuinen van de stad. Pas onderweg extra op voor vliegende discs - het park heeft namelijk een heuze discgolfbaan - of voor een van de grote grazende Schotse Hooglanders. Doorkruis een woonwijk, ren langs de Ruskenveenseplas en neem de frisse geur van de ecologische Heemtuin in je op. De afwisselende plekken zorgen ervoor dat geen enkele meter hetzelfde is. Onderweg geven Stadjers en studenten in het park je dat extra duwtje in de rug.

4 mijl Zernike Campus | Hightech Groningen

De Zernike Campus. Wie kent het niet? Het is de plek waar je als student of ondernemer zeker wel een keer bent geweest. Een plek waar vol innovatie. Je begint de route op het Jaagpad, dat parallel aan het Reitdiep loopt. Een groot voordeel van deze route is dat er veel lange, rechte stukken zijn, net zoals bij de officiële 4 Mijl van Haren naar Groningen. Terwijl je steeds verder het groen in loopt, zorgt het frisse briesje van het Reitdiep voor een flinke dosis energie. Je bent op de helft! De grote schepen in het Van Starkenborghkanaal wijzen je de weg, en je zet koers richting de Paddepoelsterweg. Hier wisselen groene boomtoppen zich af met moderne gebouwen. Terwijl je langs de Duisenbergvijver loopt, denk je terug aan je vroegere studietijd of aan de vele uren die je nog gaat doorbrengen in de collegezalen.

4 mijl Groningen diepen | Langs alle hotspots

Deze route brengt je langs de Groningse diepen en de vele hotspots van de stad, waarbij je niet alleen actief bezig bent, maar ook telkens opnieuw verrast wordt. De route begint bij het imposante hoofdstation en voert je al snel naar de schilderachtige pakhuizen aan het Hoge en Lage der A. Hier vragen de historische klinkers om wat extra aandacht, maar al gauw loop je op een comfortabeler pad, omgeven door vogelgezang en de sfeer van het Noorderplantsoen. Dit groene hart van de stad biedt een verfrissende pauze voordat je je weg vervolgt langs het UMCG, richting de sfeervolle woonboten aan het Schuitendiep. Volg de stroming van het verbindingskanaal, en wie weet vang je in de verte al een glimp op van het iconische Peerd van Ome Loeks.

De groene 4 mijl | De Onlanden

Onder de rook van de stad Groningen liggen de Onlanden, een relatief jong natuurgebied. Hier vind je ruige hooilanden, moerasbos en de 'groene 4 mijl'. Na een kwartiertje fietsen vanaf de stad kom je aan bij De Onlanderij. Vanaf hier loop je het natuurgebied in, waar verschillende vogels je begroeten met hun getjilp. Muziek is dan ook overbodig. Dit gebied dient als waterbergingsgebied voor de stad. Bij langdurige, hevige regenval zorgt het ervoor dat Groningers droge voeten houden. Al dit water creëert moerasachtige natuur, dus natte voeten zijn op de route niet uitgesloten. Halverwege zie je uitkijktoren 'Het Beeld' al boven het groen uittorenen. Een ideale plek om even op adem te komen en het natuurgebied in je op te nemen. Via de Madijk loop je weer richting De Onlanderij, waar de geur van koffie en gebak je tegemoet komt.

Voor de doorgewinterde hardloper die meer kilometers wil maken, is Groningen ook absoluut de plek. Zoek je een route dichter bij de stad, dan is een rondje door het groene Noorderplantsoen of Pioenpark ook heerlijk. Ben je op zoek naar avontuur verder weg, dan zijn de Lettelberterpetten en de Onnerpolder absolute aanraders.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief