Afterzon: de hoogtepunten van het culturele najaar

De zomer is voorbij en dat betekent een nieuw programma vol culturele hoogtepunten. Het najaar belooft een feestje te worden met alles wat er op de planning staat. Duik de theaters en popzalen in en laat je verrassen door uniek talent. Benieuwd wat er de komende maanden te ontdekken is in Groningen? Wij maakten een rondje langs verschillende culturele hotspots in de stad en hebben de must-sees voor je verzameld. Waar komen we jou tegen?

Kom kijken dan

Theater

De Groninger theaters zijn de afgelopen tijd weer volop bezig geweest met het samenstellen van een interessante programmering. Zo heeft het Grand Theater eind september de voorstelling Motus Mori: RELIQUIEM op de planning staan, waarbij de menselijke beweging centraal staat. In Martiniplaza staat alles in het teken van girlpower tijdens de internationale hitmusical SIX. Hier pakken de zes ex-vrouwen van Henry VIII de microfoon en vertellen hun verhaal. Eind november staat zoals elk jaar ook weer het Jonge Harten theaterfestival op de planning. En niet alleen de Groningse theaters hebben een volle agenda, ook de theater groepen. Zo heeft Club Guy & Roni de nieuwe voortelling Faith ontwikkeld, staat het Houten Huis met TERECHT op de planken en toert NITE met de voorstelling Ocean Breeze door Nederland. Zit je liever niet de hele avond stil, maar wandel je ook graag? Dan kan je eind september ook terecht bij Het Verbond, een theaterwandeltocht langs drie unieke voorstellingen in de stad.

Muziek

Zeg je Groningen, dan zeg je natuurlijk ook een bruisende muziekscene. De popzalen in de stad stomen weer vol met grote namen en aanstormende talenten. Maar niet alleen op het vlak van popmuziek is er dit najaar veel te ontdekken, ook de liefhebbers van klassieke muziek komen aan hun trekken. Zo slaan SPOT en het Noord Nederlands Orkest half oktober weer de handen in een voor een nieuwe editie van het klassieke festival Masterpiece. Dit keer leer je alles over 'Schilderijen van een tentoonstelling' van componist Modest Moessorgski. Een aantal weken later brengt het NNO ook The Planets van Gustav Holst ten gehore.

Naar het museum

Wie liever op zijn eigen tempo cultuur komt kijken kan terecht in een van de musea van de stad. Natuurlijk ook in het Groninger Museum waar dit jaar alles in het teken staat van de Kinderbiƫnnale, maar half november start ook de nieuwe tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam. In het Forum hebben ze niet ƩƩn, maar twee exposities die het bezoeken waard zijn. Bekijk de wereld door de lens van de beste natuurfotografen en laat je verrassen door het perspectief van Andres Serrano op de Amerikaanse samenleving Ʃn Donald Trump. Verderop, buiten het centrum van de stad, vind je Wall House #2, wat eigenlijk vanwege het gebouw zelf het bezoeken al waard is. Tot eind oktober vind je hier ook het werk van kunstenaars Richelle Brink en Silvio Zangarini. Extra mooi: je kan deze tentoonstelling gratis bezoeken.

Groningen Museum - Stella dekker 2

Zelf aan de slag

Krijg je van al die Groningse cultuur zin om zelf aan de slag te gaan? Dan zijn er voor jou een heel aantal plekken waar je zelf een Ploegschilder of de nieuwe Kraantje Pappie kan worden. Bij VRIJDAG, het Clockhuys en Kunstbende kan je allerlei verschillende workshops volgen om je talenten verder te ontwikkelen.

Nog zo veel meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief