Dieren spotten in de Groninger natuur
Helemaal met het vliegtuig naar Afrika om de Big Five te spotten? Nergens voor nodig. Ook in de Groninger natuur zijn een heleboel mooie diersoorten te vinden. Van de majestueuse zeearend tot schattige otters. We hebben de vijf iconen van Groningen voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk vertellen we je ook meteen waar je ze in Groningen tegen kan komen. Wel zo handig.
Zeearend
In cirkels zweven ze boven het landschap, turend naar de grond. En dan opeens een duik naar beneden, hebbes, uit het water heeft hij een vis te pakken gekregen. De zeearend is de grootste roofvogel die in Nederland voorkomt en een uitstekende visser. Tot begin deze eeuw was de soort helemaal uit Nederland verdwenen, maar inmiddels zijn de zeearenden helemaal terug. Zo ook in Groningen. Hier zijn verschillende koppels te vinden die jaarlijks jongen groot brengen. Je herkent de ze aan hun meer dan twee meter grote vleugels, de gele snavel en de witte staart. Ook handig om te weten: als de watervogels in de buurt onrustig worden betekent dat vaak dat er een zeearend in aantocht is.
-
Zuidlaardermeer
-
Lauwersmeer
-
Onlanden
Zeehond
Hét icoon van de Waddenzee is natuurlijk de zeehond. Maar wist je dat er twee verschillende soorten zeehonden leven? De gewone en de grijze zeehond. Je ziet het verschil het beste door te kijken naar de kop, een grijze zeehond heeft een redelijk spitse kop, terwijl die van een gewone zeehond meer rond is. De grijze zeehond is ook nog wat groter, wat hem het grootste roofdier van de Waddenzee maakt. In mei en juni krijgen de gewone zeehonden jongen en dan liggen de zandplaten er vol mee. Een mooie plek om dit te zien is bij de zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide.
-
Waddenzee
-
Punt van Reide
-
Kiekkaaste
Bever
Omver geknaagde bomen gespot? Dikke kans dat er een bever in de buurt is. Deze donzige dieren zijn de grootste knaagdieren die in Europa voorkomen. Met hun grote oranje snijtanden knagen ze bomen omver voor het aanleggen van hun kenmerkende dammen en burchten. De kans dat je op klaarlichte dag een bever aan het werk ziet is overigens niet zo groot, bevers zijn namelijk 's nachts actief. In de schemering heb je waarschijnlijk meer succes. Naast bevers komen in Groningen ook muskus- en beverratten voor, die er veel op lijken. Het verschil zie je het makkelijkste als ze op het land zitten: bevers hebben een veel plattere en bredere staart dan de andere twee soorten.
-
Zuidlaardermeer
-
Ruiten Aa
-
Paterswoldsemeer
Konik
Van oorsprong komt het konikpaard niet voor in Groningen, maar met de jaren is deze Poolse grazer uitgegroeid tot een onmisbare soort in de Groningse natuur. Koniks leven in grote groepen en worden in verschillende gebieden ingezet als natuurlijke grasmaaiers. Zij zorgen dat de natuurgebieden niet dichtgroeien en hun open karakter behouden. Wist je dat Groningen de eerste plek is waar ze op deze manier werden ingezet? Het landgoed van de Ennemaborg werd gebruikt om het te proberen. Het was een dusdanig succes dat ze daar nog altijd rondgalopperen en ook op veel andere plekken zijn uitgezet.
-
Lauwersmeer
-
Landgoed Ennemaborg
-
Kropswolderbuitenpolder
Otter
Otter gespot? Dan weet je dat het water in de buurt schoon en helder is. Otters zijn behoorlijke diva’s en houden niet van viezigheid. Lange tijd ging het niet goed met deze schattige marterachtigen in Nederland. Door de jacht en auto’s was de soort in 1988 hier zelfs uitgestorven. Sindsdien is er veel werk verzet om de soort terug te laten keren en met succes, inmiddels komt de soort weer op veel meer plekken voor. Een citytrip gaan ze ook niet uit de weg, al regelmatig zijn er jagende otters gespot in de diepenring van de stad. Net als de bever gaat ook de otter voornamelijk in de nachtelijke uren op pad.
-
Leekstermeer
-
Onlanden
-
Roegwold