Groningse appel-rabarber crumble

Zoet maar ook zuur, bros maar ook fris: deze appel rabarber crumble heeft het allemaal. Natuurlijk met echte Groningse rabarber. Die koop je bijvoorbeeld bij een van de vele gezellige kraampjes langs de weg. Lekker lokaal. Eet de crumble als nagerecht, bij de koffie of gewoon als je er zin in hebt. Het is makkelijk te maken en dan smullen geblazen.

Ingrediënten

  • 4 (Groninger) appels
  • 400 gram rabarber 
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 4 eetlepels grove havermout vlokken
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 1 vanillestokje
  • kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil en was de appels, verwijder het klokhuis en snij daarna in kleine blokjes. Was de rabarber en snij de harde uiteindes eraf. Snij daarna in kleine stukjes. Doe de gesneden appel en rabarber in een ovenschaal met wat kaneel naar smaak.

Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, havermout en boter in een kom en kneed tot een deeg. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan het deeg. Kneed het deeg daarna licht tussen je vingertoppen, zodat er een kruimelig mengsel ontstaat. Verdeel de kruimels over het fruit. Zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 minuten. 

Serveer de crumble in kleine stukjes, ook lekker met slagroom of een bolletje vanille-ijs. 

Eet smakelijk!

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief