De herfst: hét seizoen waarin pompoenen de show stelen. Niet alleen ter decoratie, maar ook als ingrediënt voor heerlijke gerechten. Als je nog op zoek bent naar een heerlijk recept voor dit najaar, dan zijn deze pompoenwafels precies wat je nodig hebt. Pak je schort en je wafelijzer maar uit de kast, want we laten je zien hoe je deze heerlijke Groninger pompoenwafels zelf kunt maken.
Ingrediënten
- 1 pompoen of 225 gram pompoenpuree
- 4 eetlepels boter
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel gember
- Snufje zout
- 2 eieren
- 40 gram lichtbruine basterdsuiker
- 350 milliliter melk
- Ahornsiroop ter garnering
“ "Lekker lokaal" ”
Pompoen van het Groninger land
Het klimaat en de bodemgesteldheid in Groningen zijn ideaal voor de teelt van pompoenen. De vruchtbare kleigrond zorgt voor oogst in overvloed en levert pompoenen op van goede kwaliteit. De pompoenteelt draagt bij aan een sterkere lokale economie en betrokkenheid tussen de boeren en gemeenschappen. Het vruchtvlees van deze pompoenen is zacht en romig, waardoor ze ideaal zijn om te pureren tot een zijdezachte pompoenpuree.
Bereiding
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes en kook de pompoen in circa 15 minuten in een klein laagje water gaar. De schil kun je gewoon laten zitten. Giet de gekookte pompoen af en laat dit rustig afkoelen. Pureer de pompoenblokjes tot een gladde zachte pompoenpuree.
Smelt vervolgens de boter in een pannetje op het vuur. Nu is het tijd om het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, de gember en het zout te mengen. Klop vervolgens de eieren met de pompoenpuree, de basterdsuiker, de melk en de boter. Spatel het bakmeelmengsel erdoor tot je een egaal dik beslag hebt.
Bak de wafels volgens de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer. Zorg ervoor dat je het wafelijzer niet opent tijdens het bakken. Aan de hoeveelheid stoom die van het ijzer afkomt kun je bepalen of de wafels gaar zijn of niet. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
Maak de wafels extra lekker door ze te besprenkelen met ahornsiroop. Tip: maak een mix van appel met kaneel en suiker en strooi dit over de wafels voor een frisse finishing touch.
Eet smakelijk!