Bomvol iconische Groningse ingrediënten
Wat is er nou herfstiger dan een donkere avond, binnen is het warm en voor het diner natuurlijk... stoofpot! We maakten dit jaar een vega variant. Die is diervriendelijker dan het originele recept en het kost ook minder tijd! Zo zet je binnen een uurtje al een heerlijk frietje stoof op tafel mét echte Groningse smaken.
Ingrediënten
- 4 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 2 aubergines
- 1 bakje kastanjechampignons
- 1 klein zakje worteltjes
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Rundvlees kruiden
- 1 theelepel Groningse mosterd (wij gebruikten die van Marne)
- 2 groentebouillon blokjes
- Oude wijvenkoek (Knols koek)
- Rode wijn
Bereiding
Begin met het snijden van de groentes. In een grote pan fruit je de sjalotten en knoflook aan in wat olie of boter. Voeg daarna de gesneden aubergine, wortelen en kastanjechampignons toe aan de pan. Schep goed om zodat alle groentes evenredig verdeeld zijn door de pan. Voeg daarna het blikje tomatenpuree, het pakje rundvleeskruiden en een theelepel mosterd toe. Roer weer goed en blus het daarna af met een glas rode wijn. Voeg tenslotte 500 ml water toe aan de pan en twee groentebouillonblokjes. Doe nu de deksel op de pan en laat het geheel voor 30 minuten stoven.
Als de 30 minuten voorbij zijn, snijd je drie plakjes van de Oude Wijvenkoek af. Verkruimel de koek in de pan en roer goed door. Laat de pan nu nog ongeveer 15 minuten zonder deksel pruttelen zodat de saus goed indikt. De stoofpot is nu klaar. Wij serveerden het met dikke frieten en natuurlijk Groningse Brandermayonaise.
Eet smakelijk!