Pannenkoeken op zijn Gronings gaan al jaren terug. In de zeventiende eeuw schreef Occa Ripperda, een adellijke vrouw uit Farmsum, al een recept in haar kookboek om 'Groninger pfanneküchen zu backen'. Wat de pannenkoeken echt Gronings maakt? Krenten. En dan het liefst meegebakken in het beslag. Met typische ingrediënten om de platte rakkers mee af te toppen, geniet jij op z'n Noordelijks van de maaltijd die je als kind al zo lekker vond.
Makkelijk met mix
Een Groningse flair aan je pannenkoeken verzekerd, wanneer je de heerlijke mix van Mulder Pot haalt bij de Groningen Store in het Forum of bij de molen zelf. In Kropswolde draait molen De Hoop om onder andere het meel voor jouw pannenkoeken te malen. Ook voor het bakken van broden, taarten en koeken ben je hier aan het juiste adres. Maar goed, eerst pannenkoeken dus. De mix bevat in ieder geval al tarwebloem, zetmeel, wat suiker en smaakvolle specerijen. Daar hoef je dus niet meer voor te shoppen. Alleen nog even 600 milliliter melk en 4 eieren opscharrelen.

Vanaf 't begun
De volledige 400 gram pannenkoekenmeel kan gelijk in de beslagkom. De helft van de melk, oftewel 300 mililiter, mag erbij. Ook heb je de helft van de eieren nodig. Breek er dus voor nu eerst twee van de vier. Kloppen geblazen. Hiervoor gebruik je een gouwe ouwe garde of laat je de elektrische mixer je helpen. Het beslag moet goed gemixt worden totdat er geen droog meel meer te zien is. Wat er nog over is van de melk en de eieren mag er dan bij in. Goed blijven roeren, zodat er geen klontjes overblijven en er egaal pannenkoekenbeslag ontstaat.

De eerste mislukt altijd
Wanneer het tijd is om te bakken kun je de koekenpan op het vuur zetten. Een klontje boter of een scheutje olie doet wonderen. Laat dit eerst goed verhitten voordat je aan de eerste pannenkoek begint. Op die manier heb je de meeste kans op succes. Een goed gevulde soeplepel aan beslag is precies genoeg voor één pannenkoek. Zet het vuur even laag wanneer je de mix in de pan schept. Beweeg het handvat voorzichtig in de rondte zodat het beslag zich over het gehele oppervlak verspreid. Wel zo mooi, een nette cirkel. Het vuur kan nu wat hoger, dan zul je zien dat het beslag snel aanzet. Klaar voor de flip?
Een zoetje en een zoutje
Wanneer je pannenkoeken goed gaar zijn, wil je eigenlijk gelijk gaan beleggen. Dan zijn ze nog super vers. Niet te licht, niet te donker, maar mooi goudbruin en heerlijk warm. Een echte Bourgondiër of meer een zoetekauw? Voor elk wat wils. Ga je voor een traditioneel Gronings recept? Dit doe je met krenten, kaneel en suiker. De krenten kun je zelfs meebakken. Meng deze door het beslag of doe ze in de pan voordat je de mix erover giet. Liever hartig, maar toch lokaal beleggen? Groningse kaas is dé manier. Een smaakvolle gerijpte kaas of een karaktervol geitenkaasje, allebei lekker.
Meer over de Grunneger Pankouk