Waar Groningen begint. Waar de poort in de stadsmuur toegang gaf tot Groningen. Waar ooit wachtgelopen werd ter bescherming van het noordelijke deel van de stad. Inmiddels is Corps de Garde al jaren een bekend hotel. Wij spraken met de enthousiaste eigenaren over het boetiekhotel en de geschiedenis van het pand.
De mooie zuilen, ornamenten en bogen verklappen al snel dat het pand van Hotel Corps de Garde een rijke geschiedenis kent. Buiten zie je 3 waterspuwers in de vorm van leeuwen, wat erg bijzonder is op een niet-kerkelijk gebouw. Wanneer je binnenloopt, zie je in grote letters ‘Waar Groningen begint’ op de muur staan. En dit is niet voor niets. In 1575 was Groningen een stadstaat met verschillende poorten en een stadsmuur. Op de plek waar het boetiekhotel staat, kon je via de stadspoort toegang krijgen tot de stad. In het souterrain kun je de fundamenten van de stadspoort zelfs nog zien zitten. Het huidige pand van Corps de Garde werd pas later gebouwd.
Wachtershuis voor militairen
Rond 1625 werd Groningen veel groter en ontstonden vestingwallen. “Groningen leek in die tijd erg op het Bourtange van nu, alleen dan veel groter. Wanneer je naar een huidige stadskaart van Groningen kijkt, zie je in het Noorderplantsoen nog steeds de vorm van deze vestingwal”, vertelt Titus Akkermans, de vader van mede-eigenaar Jan. Doordat Groningen groter werd, was de stadspoort niet meer nodig. Op deze plek werd in 1633 het huidige pand, een wachtershuis voor militairen, gebouwd. Ook wel ‘Corps du Guarde’, afgeleid van guard. Waar de brasserie nu zit, was het in deze tijd helemaal open. De soldaten liepen hier rond en hielden de wacht over het noordelijke deel van de stad. De manschappen en officieren sliepen in die tijd daar waar zich nu de hotelkamers bevinden. Tot het begin van de 19e eeuw functioneerde het pand als wachtershuis, maar het werd ook gebruikt als scherm- en dansschool. In 1991 deed het voor het eerst dienst als hotel.
“ ''Vroegere Groningers vonden Corps de Garde maar een lastige naam en verbasterden het naar Kortegaard'' ”
Vroeger in tegenwoordige tijd
Van het klassieke gebouw hebben de nieuwe eigenaren Jan en Marloes een sfeervol boetiekhotel gemaakt. Alles is vernieuwd en verfrist, maar ook blijf je de authenticiteit overal terugzien. Ieder hoekje van het hotel is een ervaring op zich en alle kamers zijn uniek en in een modern, kleurrijk jasje gestopt. De zandloper in het logo van Hotel Corps de Garde staat voor alles wat te maken heeft met tijd. Tijd voor een wijntje. Tijd voor een goede nachtrust. Tijd voor elkaar. Want de tijd deed Jan en Marloes beseffen wat ze echt wilden. En toen de kans zich voordeed om Corps de Garde over te nemen, hoefden ze niet lang na te denken. Met vrienden, familie en hun huidige team hebben ze er hard voor gewerkt om er het moderne boetiekhotel van te maken dat Groningen verdient. Een droom die uitkomt.