Als je langs de historische dorpen trekt, zie je ze al van ver staan. De vele middeleeuwse kerken in Eemsdelta. Bakens van stilte in het landschap. Sommigen staan op wierden en elk heeft een eigen verhaal. Ontdek deze rijke historie met een bezoekje aan de regio. Bij veel kerken kun je namelijk zo naar binnen lopen. Zie hoe de zon schittert door de hoge kerkramen, neem plaats op de oude houten banken of steek een kaarsje aan voor een dierbare. Religieus of niet: hoe dan ook een bijzonder stukje bezinning.

Jacobuskerk - Zeerijp

Meer dan duizend jaar geleden stond er in Zeerijp een tufstenen kerkje of kapel. In de 13e eeuw kwam hier een zaalkerk te staan, een eeuw later kreeg de huidige bakstenenen kerk haar vorm. Vandaag de dag is de historie van vroeger nog te zien. De stijl van de Jacobuskerk kenmerkt zich door de overgang van de romaanse bouwstijl naar de gotische. Onder meer de hoge gewelven, spitsbogige vensters en het opvallende siermetselwerk zijn hier knipogen naar. Het interieur is uniek met een typisch Gronings tintje: alle muren zijn bekleed met rode baksteenimitatie.

Lees meer

Nicolaïkerk - Appingedam

Appingedam is een historische stad aan het water. Tientallen eeuwenoude gebouwen herinneren je hier aan. Zo ook de romanogotische Nicolaïkerk. Vermoedelijk heeft er op de plek waar de kerk gebouwd werd eerder ook al een gebedshuis gestaan. De huidige kerk staat al sinds de 13e eeuw op haar plek. De eerste eeuw was de kerk nog gewijd aan de maagd Maria. Door de snelle uitbreiding van Appingedam werd de kerk een eeuw later uitgebreid. Nicolaas van Myra werd toen de beschermheilige. Op de muren van het gebouw zijn nog enkele muurschilderingen van Sint-Nicolaas te vinden, deze worden gedateerd op halverwege de 15e eeuw.

Lees meer

Kerk Marsum - Marsum

De kenmerkende Groninger bakstenen vind je terug in heel de provincie, ook in Eemsdelta. Het kerkje in Marsum is er bijvoorbeeld ook mee gebouwd. Het ligt hoog op de restanten van een wierde. Tevens is het een van de weinige overblijfselen na de belegering van Delfzijl in de Franse tijd. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw en daarmee een van de oudste kerken van de provincie. En hij staat nog fier overeind. Over geschiedenis gesproken. 

Lees meer

Sebastiaankerk - Bierum

De Sebastiaankerk uit de 13e eeuw springt in het oog door de enorme steunbeer voor de toren. Kan niet missen. Samen met het westelijk deel van de kerk vormt de toren een ‘gereduceerd westwerk’. In andere woorden: de toren is ingebouwd in de kerk. De naam van deze mooie kerk komt van de Heilige Sebastiaan, een Romeinse officier die voor zijn geloof is gestorven. Een schildering van hem is te vinden in het tweede gewelf. Tevens zijn na restauraties ook schilderingen van Christus, Catherina, Sebastiaan en Maria weer tevoorschijn gekomen.

Lees meer

Andreaskerk - Westeremden

De historie van de Andreaskerk gaat terug naar de 12e eeuw. De huidige kerk is het overblijfsel van een oorspronkelijk laatromaanse kruiskerk. Het eenvoudige maar waardevolle meubilair vormt een harmonische eenheid. De preekstoel, het koorhek en de kerkvoogdijbank dateren uit het midden van de 17e eeuw. Het unieke, neogotische orgel stamt uit 1874 en is gebouwd door Petrus van Oeckelen. Volgens de verhalen is er in deze kerk ooit, zo'n zeshonderd jaar geleden, een moord gepleegd. Maar daar merk je nu gelukkig niks meer van. Je hoort alleen de stilte.

Lees meer

Fietsroute

Talloze prachtige kerken zijn te bewonderen in deze mooie omgeving. Magische plekken zijn het, oorden van bezinning. Oases van rust en het mooiste is dat je er meestal zo binnen kunt lopen. Een leuke manier om een aantal van deze kerken te bewonderen is door het volgen van deze fietsroute. Vaak staat de deur al open of je leent even de sleutel bij de buren. 

Lees meer

Meer kerken aan de horizon

Het rijke landschap van Eemsdelta heeft nog (veel) meer kerken voor je in petto. Allemaal even anders, allemaal even bijzonder. Zo ben je ook van harte welkom bij onderstaande kerken.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief