Laat het donker donker zijn
Op zaterdag 26 oktober is het opnieuw tijd voor de ‘Nacht van de Nacht’. Verken de schoonheid van de duisternis, begrijp het belang van licht in ons ecosysteem en sta stil bij de mysterie en magie van de nacht. Laat het donker donker zijn.
Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de twintigste keer plaatsvindt. In een wereld die steeds meer verlicht raakt, biedt deze nacht de schitterende sterrenhemel de kans om te stralen zoals bedoeld. Zonder de verstorende gloed van kunstlicht. “In West-Europa en zeker ook in Nederland neemt het gebruik van kunstlicht 's nachts gestaag toe, wat ongezond is voor zowel mens als dier. Beiden hebben een biologische klok en deze wordt op deze manier verstoord. De pracht van de sterrenhemel is een erfgoed dat wereldwijd moet worden gekoesterd, en de Nacht van de Nacht draagt daaraan bij," vertelt sterrenkundige Theo Jurriens.
“ “De pracht van de sterrenhemel is een erfgoed dat wereldwijd moet worden gekoesterd” ”
Genieten van de sterrenhemel
“Ik behoor tot de maanlanding generatie. De fascinatie van de reis naar de maan, sterrenkundige ‘Chriet Titulaer’ en amateur astronomen in mijn omgeving waren mijn prikkels.” Sterrenkundige Theo Jurriens, een sterrenkundige met meer dan vijftig jaar ervaring in zijn vak , is al veertig jaar werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij benadrukt het belang van de Nacht van de Nacht, en de donkerte. Jurriens beheert de website www.washetdonker.nl. Op de website staan grafieken over de donkerte, onder andere op de Waddeneilanden. Zo kan je goed zien waar het nog echt donker is 's nachts, en waar je dus bijvoorbeeld goed naar de sterren kunt kijken. "Ik ben de duisternisbewaker van het Noorden, en samen met talloze bibliotheken in Noord-Nederland hebben we een netwerk van uitleentelescopen opgezet om nog meer mensen enthousiast te maken. Want het genieten van een sterrenhemel op een mooie donkere plek blijft een herhalende prikkel.”
Ontdek zelf de nacht
Tijdens de Nacht van de Nacht zijn er tal van activiteiten gepland in Stad en Ommeland, om ons te laten zien dat de nacht niet eng is, maar juist een kalme deken is die om ons heen slaat. Een tijd waarin nachtdieren ontwaken en onze zintuigen scherpen. Zo ga je op ontdekking door de nacht vanuit het kerkje van Fransum. Langs de route staan verlichte sterrenbeelden opgesteld. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht.
Ook is er voor kinderen genoeg te doen. Maak een wandeling met de Nachtwachter. De wachter woont in het bos, maar vertoont zich overdag nooit. Als geen ander kent hij de geheimen en bijzonderheden van de nacht. De Nachtwachter leert jong en oud de nacht beleven door te ruiken, proeven, horen en zien.
Wil je echt donkerte ervaren? Ga dan mediteren in de Onlanden. Hier ga je een uur in de natuur mediteren en komen aarde en de donkere nacht samen.
Dark Sky Park Lauwersmeer
Tijdens de Nacht van de Nacht al andere plannen? Geen probleem! In Groningen kan je namelijk altijd genieten van het echte donker. Het Nationaal Park Lauwersmeer mag sinds 2016 officieel de titel Dark Sky Park dragen. Wereldwijd zijn er net iets meer dan veertig van deze Dark Sky Parks. Best bijzonder dus. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker, dat je juist alles ziet. Niet alleen de heldere sterren, maar ook de sterren die op honderd lichtjaren ver staan. Soms spot je hier zelfs het noorderlicht.
Om een Dark Sky Park te zijn, moet iedereen 's nachts de donkerte zelf kunnen ervaren. Daarom zijn er bij het Lauwersmeer routes uitgezet waarmee je kunt wandelen onder de sterren. Ook worden er steeds meer nachtelijke excursies georganiseerd door Staatsbosbeheer. Ga mee met de boswachter en speur naar nachtvlinders of leer alles over de sterrenbeelden die je aan de hemel ziet staan. Ga je zelf op pad in het gebied? Bezoek dan zeker een van de hemelplatforms. Dit zijn uitkijkpunten vanaf waar je de sterren nog beter kunt zien.