Kunstruimte SIGN

Waar Marie-Jeanne en Ron jonge kunstenaars een podium geven

Zij is een Groningse die kort in het Zuiden woonde, hij een Limburger die op zijn 11e naar Groningen kwam. Marie-Jeanne Ameln en Ron Ritzerfeld vonden elkaar in hun passie voor eigenzinnige en gedurfde kunst. Nu runnen ze samen kunstruimteSIGN aan de Winschoterkade. Hier geven ze jonge kunstenaars een podium en versterken ze de kunstscene van Groningen.

Het begon allemaal bij Marie-Jeanne. Zij studeerde in 1985 af aan Minerva en kreeg in 1988 via een vriend de kans om iets met het voormalige pand van slagerij Hofker te doen. “Ik was toen eigenlijk vrij naïef, ik reed het hele land door in de auto van m’n vader om eindexamens van kunststudenten te bekijken”. In 1993 nodigde ze Ron uit om te exposeren in SIGN en daar begon hun samenwerking. En nu, 35 jaar later, is SIGN een plek geworden waar allerlei kunstvormen samenkomen. Alles gemaakt en bedacht door beginnende kunstenaars uit het hele land of daar buiten.

Samenwerking

De kunst van SIGN behoudt zich niet alleen tussen de muren van de kunstruimte; Marie-Jeanne en Ron doen ook andere projecten.  Zo loopt nu project Grasland, waar ze samen met kunstenaar Koos Buist op een weide in Ezinge werken. Hier doen een viertal kunstenaars van alles met het landschap en de grond. Maar de kunstruimte zoekt ook andere samenwerkingen op, met bijvoorbeeld het experimentele muziek festival Sounds of Music en met Eurosonic Noorderslag. “De combinatie van jonge beeldende kunstenaars en muziek werkt heel goed” glundert Marie-Jeanne.

Daarnaast maakt Sign ook deel uit van Noordenaars, een platform voor kunstinitiatieven in Noord-Nederland. “De lijnen hier in Groningen zijn gelukkig kort, als je wat wil kan je het vaak snel krijgen” aldus Marie-Jeanne. “En juist ook de samenwerkingen buiten Groningen zijn belangrijk. Omdat we ook kunstenaars van elders in het land laten komen, trekt dit weer mensen aan van elders in het land. Langzamerhand wordt je netwerk daarmee groter en je bekendheid ook” voegt Ron toe. 

Gastvrij als kunstruimte

Marie-Jeanne en Ron vinden het belangrijk om toegankelijk te zijn. De kunstruimte is zes dagen per week open en dan kan je eigenlijk ook altijd binnenkomen. Het overgrote gedeelte van de bezoekers heeft interesse in kunst, maar iedereen is welkom!  “Het ligt ook echt aan wat we tentoonstellen. Zo hadden we anderhalf jaar geleden hier een project waarbij de kunstruimte werd omgetoverd tot een wasserette. Mensen konden gratis een wasje draaien en toen kwam een heel divers publiek binnen” lacht Ron. “Dat was hartstikke leuk, mensen kwamen binnen met hun wasje maar wisten dan nog niet hoe ze het terugkregen. Soms kregen mensen een klein zeefdrukje op hun broek of werd er iets op de kleding geborduurd” glimlacht Marie-Jeanne.

Of Groningers te nuchter zijn voor kunst? Helemaal niet stelt Marie-Jeanne. “Dat merk ik ook in Ezinge: als je over het project vertelt, dan vindt men het altijd interessant. We proberen zoveel mogelijk buiten onze bubbel te kijken en dat kan doordat we deze fijne plek hebben midden in de stad, doordat we dingen in de openbare ruimte en op locatie doen en samenwerkingen hebben.”

Favoriete plek

De connectie tussen het rurale en het urbane is iets wat Groningen mooi maakt, volgens Marie-Jeanne en Ron. Maar van kunstenaars horen ze ook vaak terug dat de compactheid van de stad geliefd is. “Ik hoor wel vaak van kunstenaars uit de Randstad dat ze gek zijn op Groningen en dat ze de gezelligheid en het relaxte missen” vertelt Marie-Jeanne. Het duo zelf is gek op het Forum. “Ja dat is echt boven verwachting. Eerst was ik bang dat het een koud gebouw zou worden maar het tegendeel blijkt waar” laat Ron weten.

Dit ondernemersportret is gemaakt als onderdeel van het programma Gastvrij Groningen. Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenvereniging Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief