Het Spiekerhûs

Een verborgen parel in de Ruiten Aa

Stel je voor: je rijdt een lange oprit op. Je wordt begroet door een groot erf met een statig pand en koetshuis. Iets verderop kom je aan bij Het Spiekerhûs. Waar ooit een aardappelschuur stond, is nu een evenementenlocatie gecreëerd waar ze het net even anders aanpakken. En dat terwijl je omringd wordt door het bosrijke gebied van de Ruiten Aa. Een unieke plek, waar je gelijk tot rust komt.

Francien Eckelhoff is directeur bij het Spiekerhûs in Ter Apel. Vanwege haar achtergrond in hospitality woonde ze op veel plekken. Voordat ze terugkeerde naar Ter Apel, waar ze is opgegroeid, zat ze twee jaar op Sint Maarten. “Ik miste familie en vrienden en besloot terug te gaan naar mijn roots. Ik dronk een kopje koffie met Leon, mede eigenaar van het Spiekerhûs. Ik wist niet waar ik aan begon, maar we zijn gewoon in het diepe gesprongen.”

Besloten en open tegelijk

Het Spiekerhûs richt zich op de zakelijke markt en is er voor grote én kleine groepen. Of je nou met 10 personen bent of 500, je bent welkom in Ter Apel. “Als  geboren en getogen Ter Apelers willen we laten zien: hier kan het ook. En we willen veel meer de verbinding zoeken met de stad” vertelt Francien. Het mooie aan deze locatie is dat het heel open is, maar je hebt er ook veel privacy. Midden in de bossen word je omringd door een super groene omgeving. En in het pand voel je dat ook. Met de grote ramen ben je toch ook een beetje buiten, terwijl je binnen zit. Zoals Francien zelf al aangeeft “Op die manier brengen we juist het stukje natuur terug in de vergadercultuur”.

Lokaal en duurzaam

Lokale samenwerking en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij Het Spiekerhûs. Volgens Francien is er nog veel ambacht in Ter Apel. “De bakker is hier nog een échte bakker, en de slager een échte slager. Deze beroepen worden hier nog uitgevoerd met de expertise en passie van vroeger. Dat zie je naar mijn mening vaker in dorpen dan in de stad.”

Ze benadrukt niet alleen het vakmanschap, maar ook de praktische voordelen van wonen en werken in een dorp. “Qua bereikbaarheid is het hier goed te doen. We kunnen kwalitatieve producten dichtbij halen. De boer zit hier letterlijk om de hoek – versere producten dan dat kun je bijna niet krijgen.”

Gastvrijheid in elk detail

Persoonlijk contact, iemands verwachtingen overtreffen én alles tot in de puntjes uitvoeren: dat is gastvrijheid volgens Francien. “Bij ons is het belangrijk dat we ontzorgen. We denken echt mee. Zo organiseren en faciliteren we het evenement samen en zijn we niet alleen maar de locatieverhuur.” En dat blijkt, Francien is namelijk betrokken bij het hele proces. Ze houdt niet alleen de voorgesprekken, maar is ook altijd aanwezig op de dag zelf.

Wanneer je een evenement organiseert bij Het Spiekerhûs, ben je de enige die gebruik maakt van de locatie. Er zijn die dag geen andere boekingen. En er is veel mogelijk: van persoonlijke banners, tot vlaggen en een dronevideo met een aftermovie voor je socials.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief