Ontdek Groningen met het OV: lijn 65

Rijdend met de bus door het Groninger landschap kom je soms langs de mooiste plekken, zonder dat je het meteen doorhebt. Van idyllische dorpen via statige borgen naar een dierentuin: in Groningen is het mogelijk. Neem buslijn 65 van Groningen naar Zoutkamp en stap onderweg eens uit. Ga mee en ontdek wat je hebt.

Het mooiste dorp van Nederland

Wanneer je met de bus de stad uitrijdt, laat je ook de drukte van de stad achter je. Als je uit het raam kijkt lijken de weilanden oneindig ver te strekken. Via Adorp en Sauwerd kom je in misschien wel het meest bekende dorp van Groningen: Winsum. Het dorp werd in 2020 verkozen tot het mooiste dorp van Nederland en al snel merk je waarom. Maak een wandeling langs de verschillende molens of doe een drankje bij een van de terrasjes aan het water. Ga je liever het water op? Onder andere bij Marenland kan je een bootje huren voor een tocht over het Winsumerdiep.

Dorpen met een eigen karakter

Wanneer de bus verder rijdt kom je langs drie dorpen met elk een heel eigen karakter. De eerste stop is te herkennen aan het kunstwerk STEENTIJD dat langs de weg staat. Als je uitstapt sta je aan de rand van Mensingeweer. Boven het dorp torent molen ‘de Hollandse Welvaart’ uit. Onderin is een koffie- en theeschenkerij gevestigd en er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Een dorp verderop in Eenrum kan je kennismaken met allerhande bloemenpracht in de Arboretum Notoarestoen. Besluit je nog wat langer te blijven zitten dan kom je terecht in Wehe-den Hoorn. Vanaf de weg kan je Luchtwachttoren 7O1 al zien staan, vanuit het dorp kan je hier naartoe wandelen. Wie zin heeft in wat uitdaging kan hier ook terecht bij Waddenfun, het grootste indoor klimpark van Nederland.

Borgheren en aapjes als buren

Na Wehe-den Hoorn staat al snel weer het volgende dorp op je te wachten: Leens. Nog voordat je goed en wel het dorp in bent sta je al voor de oprijlaan van Museum Borg Verhildersum. Hier kan je letterlijk voor de deur uitstappen. Op het landgoed en in de statige borg ontdek je hoe de levens van de Groninger borgheren en landarbeiders er vroeger uitzagen. Nog geen 300 meter verder vind je alweer de volgende attractie van Leens. Hier wonen aapjes, emoes en allerlei kriebelbeestjes in DoeZoo. Een dierentuin waar je net wat meer mag dan anders. Durf jij een baardagame te aaien?

Havenstad aan het Reitdiep

De laatste stop van de bus is in Zoutkamp, een dorp dat ooit floreerde dankzij een grote vissershaven aan zee, tot het deze belangrijke positie verloor na de afsluiting van het Lauwersmeer. In het Visserijmuseum leer je alles over deze bijzondere historie van het dorp. Misschien dat de haven van het dorp niet meer zo groot is als voorheen, maar dat betekent niet dat er vanuit Zoutkamp niet meer gevist wordt. Je krijgt je vis bijna niet verser dan bij Gaele Postma aan de kade. Vanuit Zoutkamp vaar je ook zo met een bootje het Lauwersmeer op. Vermoeid na een dag vol activiteiten? Dan pak je zo weer de bus terug. Wel zo fijn dat je niet zelf hoeft te rijden en dat je helemaal tot rust komt.

Broezz'n

In het weekend, tijdens vakanties of tijdens feestdagen reis je ook nog eens goedkoop door de provincie dankzij de Broezz'n-kaart. Voor maar €12,50 reis je met z'n tweeën een hele dag onbeperkt met alle bussen van Qbuzz door heel Groningen. Met kinderen op pad? Kijk op de website voor meer informatie, want vaak kunnen zij gratis meereizen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief