Grote winkelketens en internationale webshops winnen het steeds vaker van de kleine ondernemer. Gelukkig blijft een aantal Groningers trouw boodschappen doen bij het vertrouwde ambachtelijke bakkertje op de hoek of bij die ene bijzondere speciaalzaak waar de service zo fantastisch is. Met enige regelmaat lichten we de nieuwste hotspots in de stad uit. Dit keer pakken we het anders aan, en bezoeken we de gevestigde namen. De winkels die al sinds jaar en dag in de stad te vinden zijn. Gewoon, omdat deze ook wel eens wat extra aandacht mogen krijgen. Zit jouw favoriete 'oldie' er ook tussen?
H. Witting & Zoon (sinds 1876)
Oosterstraat 51 – De oudste winkel van de stad is hoeden- en pettenspeciaalzaak H. Witting & Zn. Deze speciaalzaak is al meer dan 135 jaar een begrip in stad en provincie Groningen. Geen wonder dat ook hoedenliefhebbers van ver buiten de provincie hun weg weten te vinden naar deze bijzondere winkel. Dit kleine historische museum heeft nog oude etalages, een antieke kassa uit de begintijd van de winkel, een authentieke speelbrug uit de scheepsbouw en, uiteraard, hoofddeksels. Heel veel hoofddeksels. Van de enige echte Groninger schipperspet (alleen hier te verkrijgen) tot de welbekende ‘Peaky Blinders’ pet en van hoog kwalitatieve hoeden van zuiver scheerwol tot handschoenen en andere modeaccessoires. Wandel eens binnen, want een Witting hoed staat iedereen goed.
Lees meerCrebas (sinds 1888)
Steentilstraat 7 – Hoewel bakkerij Crebas sinds twee jaar geen inpandige bakkerij meer heeft, is de bakkerswinkel gelukkig wel blijven bestaan. Het brood en banket wordt tegenwoordig even verderop in Loppersum nog altijd ambachtelijk bereid. De knusse winkel van Crebas kent een rijke historie, en voert met trots het Koninklijk Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. De slechts 12 vierkante meter winkeloppervlakte weerhoudt de bakker er niet van om alle lekkernijen uitgebreid uit te stallen. Specialiteit van Crebas zijn onder andere het Academiepleintje, een rijk gevulde botercake met gekonfijte vruchtjes en amandelen, en de Crème der A, een met crème gevuld boltaartje, omhuld met hazelnootstukjes. Begin je al te watertanden? Crebas gaat niet meer zoals vroeger met de kar langs de huizen, maar je zult zelf langs moeten komen in de Steentilstraat.
Lees meerHeijkens (sinds 1895)
Akerkstraat 15 – De vader van de opa van de huidige Heijkens eigenaar is ruim 120 jaar geleden een drukkerij begonnen in de stad. Tegenover de drukkerij in de Akerkstraat stond het pakhuis, waarvan enkel het uithangbord overgebleven is. De winkel daarentegen, is nog altijd blijven bestaan. Een historisch familiebedrijf associeer je wellicht niet met hippe machines en de meest moderne technieken. Tot je bij Heijkens bent geweest, een grafeerbedrijf waar je tevens terecht kunt voor drukwerk, verpakkingen en stempels. Wandel eens naar binnen, en je zult merken hoe fijn het is om direct persoonlijk advies te krijgen over het ontwerp voor je cadeau met gravure, feestelijke cadeauverpakkingen of een custom made (geboorte)kaartje. Met een beetje geluk krijg je direct een drukproef mee naar huis. Als dat geen service is, dan weten wij het ook niet meer.
Lees meerVakkledinghuis Groningen (sinds 1925)
Oude Ebbingestraat 67 - Het Vakkledinghuis Groningen is al 99 jaar dé plek voor bedrijfskleding in Groningen. Hier hebben ze alles wat je nodig hebt, van werkschoenen tot overalls en stofjassen. Extra bijzonder is dat ze hier ook nostalgische werkkleding verkopen, zoals het klettervest dat je nog maar zelden ergens tegenkomt. De service hier is persoonlijk en klantgericht: medewerkers helpen je graag met het opmeten van de maten, zodat de kleding altijd perfect past.
Lees meerKaashandel van der Leij (sinds 1934)
Oosterstraat 61-63 – Een speciaalzaak voor echte kaaskoppen. Met meer dan 300 kazen in het assortiment, is dit dé place to be voor een indrukwekkend kaasplankje, kaasfondue of een goede plak kaas voor op brood. Het enige dat je hier niet zo snel zult vinden zijn de zogenaamde ‘trendkazen’, oftewel: kazen die populair zijn, niet omdat ze zo bijzonder lekker zijn, maar omdat ze, om welke andere reden dan ook, even een tijdje in de mode zijn. Wat momenteel erg in trek is in kaasland, zijn de regio kazen. Ook daarvan heeft Van der Leij een aantal mooie in de winkel liggen. Leuk om te zien is niet alleen de diversiteit aan kazen, maar ook de diversiteit aan klanten die binnen komen wandelen. Van senioren tot studenten en van gezinnen tot jong werkenden. Het moge duidelijk zijn dat iedereen die van kaas houdt, hier op de juiste plek is.
Lees meerMeer 'golden oldies'
Naast deze vijf gevestigde namen in de stad, zijn er natuurlijk nog veel meer mooie, historische winkels en familiebedrijven op te noemen in zowel stad als provincie. Bijvoorbeeld Wijnkoperij Jos Beeres (sinds 1879), die altijd een winkel in de stad had, maar waar tegenwoordig alleen nog op de Beereshoeve in Noordbroek geproefd en geslurpt wordt. Dat Beeres goed met de tijd mee gaat, blijkt uit de uitgebreide webshop waar men kan kiezen uit een assortiment van meer dan 1.300 wijnen. Andere beroemde Groningers in de categorie alcoholische versnaperingen, zijn de leden van de familie Hooghoudt (sinds 1888). Wat ooit begon in een klein keldertje aan de Oosterstraat, is uitgegroeid tot een grote, moderne destilleerderij waar regelmatig rondleidingen en workshops gegeven worden. Het honderdjarig bestaan van Hooghoudt werd dertig jaar geleden bekroond met de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ én een eigen straatnaam. Nog een naam die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken, is Knols Koek (sinds 1923), het welbekende familiebedrijf waar de ambachtelijke koeken gebakken worden zoals grootvader Knol daar ooit mee begonnen is.