Uitkijktorens in Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de meest unieke natuurgebieden van Nederland. Ooit ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. Vele vogelsoorten maken hier een tussenstop en brengen hier hun kuikens groot. ’s Avonds laat het gebied zich van een hele andere kant zien. Dan staan er honderden sterren aan de hemel. Dit wil je niet alleen vanaf de grond bekijken. Beklim eens een van de torens in het gebied en bekijk alles vanaf grote hoogte. Misschien sta je wel oog in oog met een zeearend.

Zie ze vliegen

Bijzondere natuur trekt ook bijzondere gasten. In het Lauwersmeergebied vind je een grote variatie aan verschillende vogelsoorten. Sommige logeren hier een tijdje om vervolgens weer door te reizen, anderen spot je het hele jaar door. De een laat zich ook wat beter zien dan de ander. Vanaf de verschillende uitkijktorens heb je een mooi uitzicht over het gebied en zie je de vogels soms nét even wat sneller. Zo spot je bij De Baak op de Middelplaat de bruine kiekendief, de watersnip en de baardman, terwijl je vanaf de observatietoren bij het Ballastplaatbos een grotere kans hebt om de magistrale zeearend door de lucht te zien dansen. In de nieuwe uitkijktoren bij het Diepsterbos kan je naast oneindig ver kijken, ook van alles leren over het natuurgebied. De Schotse hooglanders en konikpaarden die het gebied begrazen zijn vanaf elk van de torens te zien.

De nacht in

Wie denkt dat het Lauwersmeer gaat slapen als het donker wordt heeft het mis. Sterker nog: als de zon ondergaat gaan hier honderden kleine lichtjes aan. Het Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk een Dark Sky Park. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker, dat je juist alles ziet. Je ziet meer sterren dan je ooit zag. Verspreid over het natuurgebied staan meerdere hemelplatformen. Ga liggen en tuur omhoog, hier kan je uren blijven liggen. Je vindt de hemelplatforms bij de Vlinderbalg, Achter de Zwarten en op de Zoutkamperplaat. Overdag in de buurt van een van de torens? Dan mag je ze natuurlijk ook gebruiken om dieren te kijken.

"als de zon ondergaat gaan hier honderden kleine lichtjes aan"

Op de kaart

Leaflet Powered by Esri | LGLN, Kadaster, Esri, TomTom, Garmin, Foursquare, FAO, METI/NASA, USGS

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief