Een dag op pad: van Groningen naar Bad Nieuweschans met de trein

Stap op de trein vanaf Groningen hoofdstation en maak een ontdekkingsreis door het oostelijke landschap van Groningen. Op deze route kom je langs prachtige natuurgebieden, historische dorpen en interessante musea. Of je nu houdt van wandelen, cultuur, winkelen of ontspannen in de Thermen; er is voor ieder wat wils. Stap in en ontdek wat je onderweg tegenkomt.

Natuurschoon bij Kropswolde

Na het verlaten van station Groningen kom je al snel aan bij het dorp Kropswolde. Vanuit de trein heb je uitzicht over een weids natuurgebied met moerassen. Dit is de perfecte plek om even uit te stappen en te genieten van de rust en de natuur van de Kropswolderbuitenpolder. Vanuit de vogelkijkhut aan het Polderpad kun je allerlei vogels spotten. En dat niet alleen, want je ziet hier ook Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Strijk tijdens je pauze even neer bij het Zuidlaardermeer en geniet van het uitzicht over het kabbelende water. Breng aan het einde van je wandeling ook zeker een bezoekje aan Molen Mulder Pot in Kropswolde. Hier wordt op ambachtelijke wijze meel gemalen. In het winkeltje vind je dan ook verschillende eigengemaakte bakmixen voor pannenkoeken, cake, brood en poffert.

Historie en musea in Hoogezand-Sappemeer

Terug in de trein, is een van de volgende haltes Hoogezand-Sappemeer: een plek vol historie en bijzondere musea. Wandel door het dorp en volg bijvoorbeeld de Aletta Jacobs wandelroute, een tocht langs plekken die belangrijk waren in het leven van deze beroemde Groningse feministe en de eerste volwaardig vrouwelijk student in Nederland. Meer zin in een museum? Bezoek het Nationaal Bus museum, het Brandweermuseum of de historische scheepswerf Wolthuis voor een uniek kijkje in de geschiedenis. Ook is er een Schaatsmuseum met een collectie schaatsen van over de hele wereld, sommigen zelfs eeuwenoud. Hou je meer van historische treinen en trams? Stap dan een halte verder uit in Zuidbroek, waar je het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum kunt bezoeken.

Winkelen in Winschoten

De treinrit brengt je verder naar Winschoten, ook wel bekend als Roos in de regio. Het is de tweede grootste winkelstad van de provincie Groningen, ideaal voor een middagje shoppen. De stad heeft lokale ondernemers en grote winkelketens. Wil je even ontsnappen aan de drukte van het centrum? Bezoek dan het Rosarium: een prachtig park met duizenden rozen in allerlei verschillende kleuren. Het Rosarium in het stadspark is het gehele jaar toegankelijk. Voor wat meer avontuur kun je een uitstapje maken naar Blauwestad, waar je kunt wandelen, fietsen of varen rondom het grote meer dat dit gebied kenmerkt.

Ontspanning en cultuur in Bad Nieuweschans

Je eindbestemming is Bad Nieuweschans, een sfeervol dorp dat bekend staat om zijn thermale baden. Stap uit de trein en dompel jezelf onder in ontspanning bij de Thermen Bad Nieuweschans, waar je kunt genieten van wellness behandelingen, sauna’s en mineraalrijke baden. Maak tot slot een wandeling door het beschermd dorpsgebied en bewonder de vele historische gebouwen en schilderachtige straatjes voor je weer naar huis terugkeert.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief