Verdronken dorpen

Veldatlas - Het digitale museum van het Groninger land

Veel van het bijzondere verleden van Groningen is bedekt door een dikke laag klei. De Veldatlas-gids onthult de meest bijzondere momenten uit de geschiedenis van de provincie. Tijdens je wandeling of fietstocht hoor, zie en lees je over belangrijke dingen die gebeurd zijn op de plek waar jij op dat moment staat. Gebeurtenissen die Groningen hebben gevormd tot wat het nu is. 

Op dit moment is het team van de Veldatlas nog druk bezig met het verzamelen van alle verhalen en het ontwikkelen van het platform. Het eerste verhaal waar zij mee bezig zijn is dat van de Verdronken Dorpen.

Verdronken dorpenroute
Ooit ingepolderd, vervolgens overstroomd en weer opnieuw ingepolderd liggen, in het huidige Oldambt en de Dollard, de restanten van een aantal middeleeuwse dorpen onder een dikke laag klei en veen. De wandelroutes van de 5 Oldambster dorpen hebben deze 'verdronken dorpen' als thema. Op de wandelroute wordt hier aandacht aan besteed. De 5 Oldambtster dorpen zijn Beerta, Nieuw Beerta, Ganzedijk/Hongerige Wolf, Drieborg en Bad Nieuweschans. De hierbij horende verdronken dorpen zijn onder andere Veenhuisen, Wyndeham, Palmar (klooster), Reiderwolde en Houwingaham. 

Routes

Beerta, tussen zaand en moeras
Tussen zand en moeras doet vermoeden dat je door een ondoordringbaar deel van Groningen gaat wandelen. Van oudsher is Beerta een deftig dorp met veel groen, statige boerderijen en nette middenstandswoningen. Het was een charmant plaatsje. Sterker nog: zoveel mooie woningen bij elkaar had men nog nooit gezien. Niet zo gek dus dat dit ooit de woonplaats was van een edelman én dat er een grote tegenstelling ontstond tussen de rijke boeren en de landarbeiders.

Routes:
Ommetje Beerta – 6,2 km
Ommetje Om de Tjamme – 7,4 km
Ommetje Beertsterplas – 8,9 km

Startlocatie: 't Speulparadies, Buitenlandenstraat 5 Beerta

 

Nieuw Beerta, verscholen historie in een bewegend landschap
Ooit was Nieuw Beerta een van de rijkste dorpen van de provincie, waar namen zoals ‘Landjuweel’ en ‘Bloeie de Landbouw’ trots op de gevels van grote herenboerderijen prijkten. Er was niks te zien van het drama dat zich hier in de 16e eeuw afspeelde. Want dit prachtige en toentertijd deftige plaatsje is gebouwd op de grond van een verdronken dorp.

Route:  
Ommetje Nieuw Beerta – 5,2 km, met mogelijke verlenging van 3 km.

Startlocatie: Kerk Nieuw Beerta, Hoofdweg 18 Nieuw Beerta

 

Ganzedijk, eem oetwaai'n op diek
De buurtschappen Ganzedijk en Hongerige Wolf. Ganzedijk staat bekend om zijn strijdlustige inwoners en het idyllische Hongerige Wolf om zijn populaire gelijknamige festival. En wist je dat er ook veel kunstenaars dit plaatsje bezochten om inspiratie op te doen? Hoog tijd voor een ommetje.

Route:
Ommetje Ganzedijk-Hongerige Wolf - 4,9 km

Startlocatie: Buurthuis, Ganzedijk 42 Finsterwolde

 

Drieborg, een dijk van een dorp
Hoewel de titel anders doet vermoeden, is Drieborg geen verdronken dorp. Het is gebouwd in het land van de verdronken dorpen, in de voormalige gemeente Reiderland in de gelijknamige streek. Dit gebeurde ongeveer honderd jaar na de overstroming. Bezoek je Drieborg, vergeet dan niet even uit te waaien op de dijk. Hier heb je een goed uitzicht op de Kroonpolder en de Stadspolder.

Route:
Ommetjes Drieborg - 5,8 km verkorte route is 4,0 km.

Startlocatie: Drieborg: Noorderlicht, Oudedijk 8a Drieborg

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief