Erfgoed, cultuur en meer in het Westerkwartier

Wat zoek je

Thema

1 t/m 24 van 51 resultaten

  • Rolpalen

    Rolpalen
    Feerwerd

    Monument

    Aan het Oldehoofsch kanaal, vlakbij Feerwerd, staat een rolpaal; een geel geschilderde ijzeren balk met een I-profiel en een houten rol.


  • Smalste straatje van Nederland

    Smalste straatje van Nederland
    Garnwerd

    Architectuur

    Garnwerd is bekend door de Burgemeester Brouwerstraat. Dit is het smalste straatje van Nederland dat voor auto’s toegankelijk is.


  • Liudgerkerk Oldehove

    Liudgerkerk Oldehove
    Oldehove

    Kerk

    Oorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.


  • Kerk Grootegast

    Kerk Grootegast
    Grootegast

    Kerk

    De hervormde kerk van Grootegast is een eenvoudige zaalkerk die gebouwd werd in de zeventiende eeuw. De kerk werd in 1829 volledig verbouwd en kreeg toen zijn huidige exterieur.


  • Sluizencomplex Aduarderzijl

    Sluizencomplex Aduarderzijl
    Feerwerd

    Erfgoed

    De eerste sluizen in Aduarderzijl werden al vroeg gebouwd: rond 1400. De sluis, toen nog gemaakt van hout, zorgde ervoor dat het overtollige water uit het gebied rondom de stad Groningen terechtkwam in het Reitdiep.


  • Jacobuskerk

    Jacobuskerk
    Feerwerd

    Kerk

    Deze kerk is gewijd aan Jacobus Maior. Aan de dikte van de muren en het grote formaat baksteen is te zien dat de kerk is gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw.


  • Kerk Niezijl

    Kerk Niezijl
    Niezijl

    Kerk

    15 november 1650 stelden de Provinciale Staten van Stad en Lande 600 florijnen ter beschikking voor de bouw van een kerk in Niezijl. Helaas was zeshonderd gulden zelfs in de zeventiende eeuw te weinig om een kerk te kunnen bouwen.


  • Roesd - Giclée Shop

    Roesd - Giclée Shop Kunstwinkel Roesd - Giclée Shop te Tolbert
    Tolbert

    Expositieruimte

    Een gezellige kunstwinkel die bestaat uit een showroom, cadeauwinkel en brasserie. Bestel een heerlijk kopje verse koffie in de brasserie of kijk gewoon rustig rond en geniet van al het moois!


  • De Baak

    De Baak
    Lutjegast

    Monument

    Op deze plek is een enorm kunstwerk van zwerfstenen geplaatst: De Baak. Het kunstwerk werd in 2006 gemaakt door de beeldhouwer Rob Schreef. Ter hoogte van De Baak begint ook een Natuurwandeling, waaraan je kunt beginnen bij het Abel Tasmanpad.


  • Kerk Fransum

    Kerk Fransum
    Fransum

    Kerk

    Een deel van dit Romaanse kerkje is gebouwd in de eerste helft van de dertiende eeuw.


  • Molen Fortuna

    Molen Fortuna
    Noordhorn

    Molen of Gemaal

    De Molen Fortuna in Noordhorn is een oude koren- pelmolen. Een monument in het Groninger landschap.


  • Wierdedorp Saaksum

    Wierdedorp Saaksum
    Saaksum

    Kerk

    Saaksum is een klein dorpje dat is gelegen in het Humsterland. De wierde, met daarop de hervormde kerk uit de twaalfde eeuw, ligt aan de rand van het dorpje.


  • Sluis Gaarkeuken

    Sluis Gaarkeuken
    Gaarkeuken

    Erfgoed

    Sluis Gaarkeuken is een schutsluis in het Van Starkenborghkanaal. Hij werd aangelegd tussen 1975 en 1980. Voor de bouw van de nieuwe sluis moesten vijf sluiswachterswoningen en 575 bomen wijken.


  • Kloostermuseum Sint Bernardushof

    Kloostermuseum Sint Bernardushof
    Aduard

    Erfgoed

    Nog geen tien kilometer ten westen van de stad Groningen ligt het dorp Aduard. De Abdij in Aduard is van grote invloed geweest op haar omgeving en het spoor van de monniken die er woonden is tot in de wijde omtrek van het dorp te volgen.


  • Kerk Marum

    Kerk Marum
    Marum

    Kerk

    Van alle bakstenen kerken in Groningen is dit de oudste. Het koor stamt uit de tweede helft van de twaalfde eeuw.


  • Hervormde kerk Zuidhorn

    Hervormde kerk Zuidhorn
    Zuidhorn

    Kerk

    De kerk van Zuidhorn werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Oorspronkelijk is de kerk opgetrokken in tufsteen, een vulkanisch gesteente.


  • Kerk Niehove

    Kerk Niehove
    Niehove

    Kerk

    De kerk van Niehove werd eeuwenlang bezocht door ooievaars. Hier werd door de inwoners van Niehove zoveel waarde gehecht dat in 1668 een gebrandschilderd glas met daarop de kerk en in het midden een ooievaarsnest werd geplaatst.


  • Monument Haringeters

    Monument Haringeters
    Niekerk

    Monument

    Het monument Haringeters werd in 1983 gemaakt door beeldhouwer Harm Blanken, ter ere van Menno Jeltema. Deze Niekerker liet in 1476 een groot stuk land na aan het Pepergasthuis in de stad Groningen.


  • Klokkenstoel

    Klokkenstoel
    Oldekerk

    Architectuur

    Ondanks de naam is het dorp Oldekerk is een van de jongste dorpen van het Westerkwartier. De naam verwijst naar een kerk die hier ooit heeft gestaan. De fundamenten van deze kerk (en de bijbehorende toren) zijn teruggevonden bij opgravingen in 1998.


  • Piloersema - / Hamsterborg

    Piloersema - / Hamsterborg
    Den Ham

    Monument

    De Piloersemaborg of Hamsterborg is een borg gelegen in het Groningse Westerkwartier in het dorpje Den Ham, behorend tot de gemeente Westerkwartier. Het is de laatste boerderijborg in Nederland en is thans in gebruik als hotel en restaurant.


  • Kerk Niebert

    Kerk Niebert
    Niebert

    Kerk

    Deze mooi gelegen witte zaalkerk werd eind veertiende eeuw gebouwd op een verhoogd kerkhof. Het interieur wordt vooral bepaald door het werk van de Groninger beeldsnijder Caspar Struiwig (1698-1748).


  • Iwema Steenhuis

    Iwema Steenhuis
    Niebert

    Architectuur

    Het Iwema Steenhuis in Niebert werd gebouwd rond 1400. Een steenhuis werd vaak gebouwd als veilig onderkomen met muren die vaak meer dan een meter dik waren.


  • Kerk Visvliet

    Kerk Visvliet
    Visvliet

    Kerk

    Visvlies was van oudsher een vissersplaatsje. Het lag naast het visrijke stroom (vliet) van de rivier de Lauwers en had hier een groot deel van haar inkomsten aan te danken.


  • Coendersborg

    Coendersborg
    Nuis

    Architectuur

    De Coendersborg is ontstaan uit de drie heerden (boerderijen) Fossema, Harckema en Heringa. Uiteindelijk kwamen de boerderijen in 1668 in het bezit Van Ludolf Coender, raadsheer in Groningen.


Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief