Delfzijl Pocket
Treed in de voetsporen van de bevrijders die zware gevecten hebben moeten leveren voor de zogenaamde Delfzijl- Pocket. Bezoek monumenten, bunkers en andere overblijfselen van deze zware strijd. Deze route volgt de noordelijke opmarsroute van de Canadezen.
Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om de 'Delfzijl Pocket', zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers.
Dit ga je zien
Startpunt
Johan van den Kornputplein 1C
9934 EA Delfzijl
Navigeer naar startpunt
De beschieting van Appingedam
Wijkstraat 369901 AT Appingedam
De beschieting van Appingedam
De bebouwde kom van Appingedam was maandagmorgen 23 april 1945 waarschijnlijk rond de klok van tien uur helemaal bevrijd. Nauwelijks was het stadsgedeelte in handen van de Canadezen of de kanonnen in Delfzijl, Nansum, de Fiemel en op Borkum legden er stelselmatig hun moordend vuur op. De kans dat de beschieting nog enige dagen zou aanhouden zolang Delfzijl en omgeving in Duitse handen bleven, maakte de situatie onhoudbaar en de Canadezen beseften dat de aanwezigheid van de burgerij niet meer te verdedigen was. Hierop werd besloten om de 7000 inwoners van Appingedam te evacueren. Aan de buitenmuur van de Nicolaikerk en het Raadhuis bevinden zich plaquettes die herinneren aan de Canadese bevrijders.


De beschieting van Appingedam
Wijkstraat 36
9901 AT Appingedam
Langs de spoorlijn
Jukwerderweg 58569901 TG Appingedam
Langs de spoorlijn
Zondagmorgen 22 april 1945 trokken de Canadese militairen van het The Royal Winnipeg Rifles via de spoorlijn bij Tjamsweer naar de spoorwegovergang. Ze werden hierbij onder vuur genomen door de bunkers aan de zuidkant van de rails, maar deze werden spoedig onschadelijk gemaakt. Uiteindelijk werden ze door de Duitse artillerie opgemerkt en deze begonnen de Canadezen gericht onder vuur te nemen. Het hele terrein tussen Tjamsweer en Appingedam kwam hierdoor onder hevig mitrailleurvuur- en granaatvuur te liggen waardoor pelotonscommandant Luitenant D.C. McKenzie sneuvelde. Momenteel is er alleen nog een Duitse Personeelsbunker te zien langs de spoorlijn.


Langs de spoorlijn
Jukwerderweg 5856
9901 TG Appingedam
Huis en huisgevechten in Holwierde
Hoofdweg 399905 PJ Holwierde
Huis en huisgevechten in Holwierde
Na zware huis en huisgevechten tussen de Duitsers en Canadezen in Holwierde, trokken de Duitsers zich terug tot in de buurt van de brug over de Heekt. De brug werd door de Duitsers op dinsdag 25 april om 6 uur opgeblazen. Hierdoor was de helft van het dorp bevrijd gebied, en het andere deel nog bezet gebied. De frontlijn liep hierdoor dwars door het dorp. De Duitsers beschoten het bevrijdde stuk van het dorp met alles wat ze hadden. Overal vielen de granaten neer en geen huis bleef hierdoor ongeschonden. Uiteindelijk moest het oostelijk deel van Holwierde nog vijf dagen wachten op haar vrijheid. Zo'n honderd meter vóór de brug over de 'Grote Heekt' staan twee monumenten ter herinnering aan de burgers en Canadese militairen die tijdens de gevechten het leven verloren.


Huis en huisgevechten in Holwierde
Hoofdweg 39
9905 PJ Holwierde
Batterij Nansum
Dijkweg 21179905 TD Holwierde
Batterij Nansum
Het jaar 1942 brengt veel bedrijvigheid in het rustige gehucht Nansum. Ruim 20 kilometer ten westen van de Marinebasis Emden, dus in de buitenste luchtverdedigingsgordel van de Duitse havenplaats Emden lag Nansum. Hierdoor lag Nansum strategisch goed voor een luchtdoelbatterij voor de luchtverdediging van Emden. De bewapening van de batterij bestond in april 1945 uit vier kanonnen van 10,5 cm en twee snelvuurkanonnen van 2 cm. Door het bouwen van bunkers bij de batterij was er een geduchte vesting ontstaan, beschermd door prikkeldraadversperringen, mijnenvelden en veldstellingen. Op dit moment is alleen een m383 Einheitsmaschinenraum en een FL246 munitiebunker nog intact en te zien.


Batterij Nansum
Dijkweg 2117
9905 TD Holwierde
Batterij Delfzijl
7A,Zeebadweg 7A
9933 AV Delfzijl
Batterij Delfzijl
Enkele dagen na de bezetting van Delfzijl in 1940 waren Nederlandse arbeiders en enkele Duitse militairen begonnen met de bouw van barakken onderaan de dijk. Waar tegenwoordig het Eemshotel staat was toen in de Eems een zwembad. Het badhuis werd echter afgebroken en op de dijk werden vier zware kanonnen van 10,5 cm geplaatst en hierna werd de stelling tot verboden gebied verklaard. De bemanning bestond uit ongeveer 100 Duitse marinesoldaten die in de barakken hun slaapkamers, kantine en eetzaal hadden. Op 1 mei 1945 hadden de Canadezen Batterij Delfzijl in handen, hierbij maakten ze ruim 300 Duitsers gevangen. Momenteel is er nog één bunker van de batterij Delfzijl zichtbaar. Deze bunker maakt nu onderdeel uit van het Muzeeaquarium Delfzijl.


Batterij Delfzijl
7A,
Zeebadweg 7A
9933 AV Delfzijl
Het einde van de strijd
Stationsgebouw Delfzijl9933 GJ Delfzijl
Het einde van de strijd
Canadese tanks van de “8th New Brunswick Hussars” nemen het station van Delfzijl op 2 mei 1945 na een felle schermutseling in . Veel Duitsers kwamen hierna uit de huizen rondom het station met witte vlaggen om zich over te geven. Granaatscherfinslagen in de buitenmuur aan de perronzijde getuigen van de beschietingen van Delfzijl door Canadese artillerie.


Het einde van de strijd
Stationsgebouw Delfzijl
9933 GJ Delfzijl
- 83
- 77
- 81
- 81
- 98
- 28
- 27
- 25
- 85