Route 34: Roege Baarg Smeerling - Onstwedde


  • Download GPX
3 uur - 12.5 km

Op deze route wandel je langs de uitkijktoren van Höfte en rondom de Roege Baarg, een zandheuvel bij Ter Wupping. Deze route is 12,5 of 10 kilometer lang.

Roege Baarg: Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Hendrikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt vocht, stal en dieren mishandelde. Roege Wilt woonde in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij ter Wupping. En in Ter Wupping kwam hij op mysterieuze wijze om het leven.

Ter Wupping: Het gehucht Ter Wupping omvat een aantal boerderijen en een enkel huis. De he…

Roege Baarg: Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Hendrikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt vocht, stal en dieren mishandelde. Roege Wilt woonde in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij ter Wupping. En in Ter Wupping kwam hij op mysterieuze wijze om het leven.

Ter Wupping: Het gehucht Ter Wupping omvat een aantal boerderijen en een enkel huis. De herkomst van de naam Ter Wupping is onduidelijk. Soms wordt vermeld, zoals in de folder van Staatsbosbeheer over de rondwandeling in dit gebied, dat het afkomstig zou zijn van het woord ‘wip’, dat kraan betekent. Schepen zouden hier geladen en gelost worden. Maar vermoedelijk was de Ruiten A voor scheepvaart ongeschikt omdat hij te ondiep was en te smal zou zijn en in de zomer ook nog eens vrijwel droog viel. Bovendien lag er een elzenbos omheen. En als de Ruiten A ongeschikt was, dan geldt dat in nog sterkere mate voor het Oosterholts diepje.Het bezit van Staatsbosbeheer aldaar draagt ook de naam Ter Wupping. Het is een oud hoeven- en beekdallandschap. Belangrijke onderdelen er van zijn de oude rivierduinen: de Ruige Berg en de Kieberg. Rond deze rivierduinen ligt een aantal bosjes. Verder behoort ook een aantal akkers tot het terrein. Deze hebben een bolle vorm door eeuwenlange bemesting met schapenmest vermengd met heideplaggen. Ze worden ecologisch beheerd vanwege de akkeronkruiden. Ook graslanden maken deel uit van dit bezit van Staatsbosbeheer. Rond het Oude Loopje, een voormalige loop van de Ruiten A ten noorden van de Ruige Berg ligt een nat grasland met veel dotterbloemen en pinksterbloemen. Op een van de rivierduinen ligt een heischraal grasland.

Höfte: In 2015/2016 is in buurtschap Höfte een 6 meter hoge uitkijktoren gebouwd op een terrein van Staatsbosbeheer (u komt hier langs bij punt 24 van de route). De toren biedt uitzicht op het stroomdal van de Mussel Aa. De bomen voor de uitkijktoren zijn geleverd door Staatsbosbeheer. Mensen van Stichting Onstwedder Gaarv'n hebben ze op maat gezaagd tot planken. Leden van de Lionsclub Veendam hebben de toren gebouwd. Zo klaarden zij symbolisch de klus waar het inmiddels overleden lid Peter Gardien enkele jaren daarvoor zijn schouders onder zette. Hij lanceerde namelijk het plan voor deze toren. Een toren die wandelaars en fietsers de kans zou geven om het heringerichte natuurgebied bij het riviertje Mussel Aa en de buurtschap Höfte goed te bekijken. Zijn wens is daarmee alsnog in vervulling gegaan. De uitkijktoren is eigendom van Staatsbosbeheer. 

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats t.o. Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling 15
9591 Onstwedde
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Parkeerplaats t.o. Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling 15
9591 Onstwedde
Navigeer naar eindpunt

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd WIW 34

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief