Bommen Berend 2024

Op Bommen Berend, Groningens Ontzet of Achtentwintigsten vieren we dat de bisschop van Münster Bernard von Galen zijn beleg op Groningen in 1672 opgaf. Nadat hij en zijn troepen een maand de Groningse provincie hadden bezet, trokken ze zich terug. De bisschop werd in de volksmond ook wel Bommen Berend genoemd, omdat hij veel gebruik maakte van door kanonnen afgeschoten bommen. Dit bracht enorme schade aan binnen de stadsmuren. Zijn terugtrekking is dus des te meer reden voor een groot feest. Op maandag 26, dinsdag 27 en woensdag 28 augustus is er van alles te doen in Stad. 

Kermis

De eerste feestelijkheden rond de viering van het Ontzet van Groningen beginnen met de opening van de kermis op woensdag 21 augustus. Ook dit jaar is de traditionele 8-daagse kermis weer te vinden op en rond de Grote Markt in het hart van de stad. Met wie doe jij een rondje achtbaan of booster? 

Zondag en maandag

In de Martinikerk vindt op zondag 25 augustus een feestelijke oecumenische gedenkdienst plaats. Drs. Jochem Abbes verzorgt op maandag 26 augustus in de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat de historisch getinte ‘Beno Hofman lezing’. Deze lezing, georganiseerd door de Volksuniversiteit Groningen, gaat over de geschiedenis van Groningen en is een eerbetoon aan de bekende in 2023 overleden Groningse stadshistoricus Beno Hofman.

Dinsdag

Op dinsdag 27 augustus kun je uitslapen, want de eerste activiteiten beginnen pas om 15:30. Het Bommen Berend Jeugdtheater speelt dan twee voorstellingen op de binnenplaats van het Museum aan de A. Ze vertellen het verhaal van Zwaantje en Tammo, die zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend verzetten. Het muzikale hoogtepunt van de dag is het gratis buitenconcert van het Noord Nederlands Orkest op de Ossenmarkt. Het programma staat in het teken van muzikale confetti: kleurrijk, feestelijk en uitbundig, met zang van de internationale topvocalisten Leonor Amaral en Anneke van Giersbergen. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief