De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is om lekker te gaan gourmetten. Voor wie dit jaar op zoek is naar net even iets anders dan anders, hebben we een aantal heerlijke Groningse gourmet recepten. Met je favoriete Groningse biertje, kaas, mosterd en chocoladeletter maak je een echt Gronings feestmaal. Met vlees of gewoon lekker vega: er is voor ieder wat wils.
Varkenhaas in Groningse biermarinade
Niets zo lekker als een heerlijk mals stukje vlees. En bij dit recept van varkenshaas met een goede Groningse biermarinade kan menig bierliefhebber zijn hart ophalen. Hoe krachiger het vlees, hoe steviger het Groningse bier in je marinade mag zijn. En vergeet de Groningse mosterd niet voor die extra pit.
Ingrediënten:
- 250 ml Gronings bier
- 1 eetlepel Groningse mosterd
- 1 ui
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel verse rozemarijn
- 200 gram varkenshaas
Zo maak je het:
Snipper de ui en doe alle ingrediënten behalve de varkenshaas in een kom. Voeg peper toe naar eigen smaak. Roer alles door elkaar. Snijd het vlees in stukjes (niet te dik, dan duurt het erg lang tijdens het gourmetten) en voeg het vlees toe aan de marinade. Laat het vlees en de marinade minimaal een half uur afgedekt in de koelkast staan.
Zet de varkenshaas op tafel, zodat iedereen kan genieten van lekkere stukjes vlees. De Groningse biermarinade maakt het vlees mals en kruidig, om te smullen.
Courgette koekjes met Groningse kaas
Een lekker vegetarisch hapje kan tijdens je Groningse gourmet natuurlijk niet ontbreken. Haal jouw favoriete Groningse kaas bij de kaasboer en ga voor je verse eieren en courgette langs de lokale boer of markt. Zo maak je er echt Groningse courgette koekjes van.
Ingrediënten:
- 30 gram Groningse kaas
- 30 gram bloem
- 1 courgette
- 1 teen knoflook
- 1 ei
Zo maak je het:
Rasp de courgette met de grove rasp en doe de geraspte courgette in een kom. Pers of snij de knoflook fijn en voeg dit toe aan de courgetterasp. Rasp hierna ook de Groningse kaas. Meng de courgetterasp, het ei, de bloem en peper en zout en roer het mengsel goed door. Voeg hierna de kaas toe en roer nogmaals.
Zet tijdens het gourmetten de kom met courgetterasp op tafel zodat iedereen zelf zijn courgette koekjes kan maken. Schep een flinke lepel van het mengsel in je pannetje en draai hem om wanneer hij goudbruin wordt.
Eetsmakelijk!
Aubergine met brie en Groninger honing
Het culinaire hoogtepunt van je gourmet. Haal je aubergine bij de boer en de Groninger honing bij een lokale winkel voor de echt Groningse smaak.
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 200 gram brie
- Groninger honing
- 2 eetlepels walnoten
- Snufje peper en zout
Zo maak je het:
Snijd de aubergine in plakken, doe er wat olie bij en grill ze alvast kort in de grillpan. Snijd de brie in stukken. Doe dit in twee kommen en zet het samen met de honing en walnoten op de gourmettafel.
Het lekkerste is om de aubergine in het pannetje te leggen, dan de brie er op te doen en hierover de Groningse honing en walnoten. Laat de brie even smelten en genieten maar.
Gehaktballetjes met Solt garnalen
Een lekkere Hollandse gehaktbal met producten uit de streek. Met de garnalen van Solt geef je ze een heerlijk Gronings tintje.
Ingrediënten:
- 1 sneetje witbrood
- 100 ml halfvolle melk
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- 1 bakje bieslook
- 1 bakje Solt garnalen
Zo maak je het:
Week het sneetje brood 2 minuten in de melk en knijp het uit. Doe het in een kom en voeg het gehakt toe. Meng het ei, de bieslook en de garnalen erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe en kneed alles goed. Maak er dan balletjes van en zet ze op tafel.
De gehaktballetjes kunnen op de gourmetplaat of in het pannetje. Doe een beetje boter in je pannetje of op de plaat zodat je gehaktballen lekker bruin en sappig worden.
Kipsstukjes in oude wijvenkoek marinade
Ook de oude wijvenkoek mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De kipstukjes worden lekker gekruid met allerlei specerijen die ook in de Groningse koek worden gebruikt.
Ingrediënten:
- 1 eetlepel koek- & speculaaskruiden
- 3 eetlepels olijfolie
- Anijszaad
- Koreanderzaad
- Kipfilet
Zo maak je het:
Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Meng in een kom de olijfolie en de kruiden door elkaar. Voeg de kipstukjes toe en roer goed door. Laat het ongeveer 30 minuten afgedekt marineren in de koelkast.
Zet de kom op tafel en doe een aantal stukjes op de gourmetplaat. Keer ze regelmatig totdat ze goudbruin en gaar zijn. Dan kan het proeven beginnen!
Bananensplit met Groninger chocolade
Wie zoet is krijgt een heerlijk toetje. Met een Groningse chocoladeletter maak je een onweerstaanbare bananensplit in je gourmetpannetje. Welke smaak kies jij? TikTak koffie (melkchocolade), oude wijvenkoek (puur) of fladderak (streeklikeur met citroen en kaneelsmaak, wit)? In plaats van de chocoladeletter kan je ook de Waddenzout reep van de Groningen Store gebruiken.
Ingrediënten:
- 1 Banaan
- Chocoladeletter of reep
- Marshmallows
- Roomboter
Zo maak je het:
Doe de marshmallows in een kom. Snijd de banaan in stukken en breek of hak de chocoladeletter in stukjes. Zet alle kommetjes op tafel zodat iedereen een lekker toetje kan maken.
Doe de bananenstukjes in het pannetje. Breek een marshmallow in stukjes en verdeel dit samen met stukjes chocolade over de bananenstukjes. Wacht tot de chocolade gesmolten is. Geniet ervan!