Iedereen is welkom
Vol liefde spreekt Hero over het landschap. En hij deelt zijn liefde voor Groningen graag. “We hebben een wandelroute over ons land uitgezet. Iedereen is welkom. Er staan borden die je van alles vertellen over het landschap en de gewassen. Bij de oude dijk vind je een klein hutje. Daar kun je met z’n tweeën in gaan zitten en genieten van het uitzicht en de stilte. Het landschap is echt een belevenis.”
Producten van Groninger bodem
Veel akkerbouwers produceren voor de wereldmarkt en leveren hun producten in bulk, vaak via coöperaties. Landgoud doet dat heel bewust niet. “We verhandelen en verkopen bijna alles zelf. Dat is uniek voor de Nederlandse akkerbouw. We willen samenwerken, het liefst in de regio.” Zo levert Landgoud stro aan melkveebedrijf Waddenmax, een paar kilometer verderop. Ze krijgen het als mest voor de gewassen weer terug.
Typerend zijn de witte aalbessen van Landgoud. Daar laat Hero de Landgoud Blanka wijn van maken. IJssalon Toscana in de stad Groningen verkoopt ijs van het sap . “Dat ijs begint zoet en eindigt friszurig,” vertelt Hero. En dan is er nog pasta van spelt en emmergraan, honing van de mosterdbloem, ‘speltrisotto’ en meel dat door molenaars uit de buurt is gemalen. Met de elektrische bakfiets brengt Hero de producten vaak zelf langs bij de winkels en restaurants.
Tips van Hero
Waar moet je absoluut heen, als je de omgeving van Landgoud bezoekt? Daarover hoeft Hero niet lang na te denken: de Dijksterweg richting Hornhuizen. Maar vooral de kwelder. “Ga erheen bij zonsopgang of zonsondergang. Oude laarzen of schoenen aan en dan gewoon lopen en kijken. Je ziet het landschap om de meter veranderen; andere planten, andere vegetatie. Kijk naar de horizon, naar het op- en afgaande water. Let ook op het gras. Dat is zo totaal anders dan het Engels raaigras dat je overal ziet. En als je op de dijk staat: kijk dan naar de zee. Je ziet Schiermonnikoog en Rottumerplaat. Keer je daarna om en bedenk je dat ook dat land er ooit zo uit heeft gezien.”
Landgoud producten kopen
Je kunt de producten van Landgoud kopen en proeven op verschillende plekken in Groningen. Zo gebruiken de restaurants Piloersemaborg in Den Ham en Onder de Linden in Aduard het graan voor hun brood. Ook Herberg Restaurant Molenrij gebruikt producten van Landgoud. De pasta’s, speltrisotto en Blanka wijn koop je onder andere bij Fluitekruid in Winsum en de Groningen Store in de stad. Landgoud heeft zelf geen boerderijwinkel. Kijk voor een overzicht op landgoud.nl.
Andere makers
Groningen kent tal van andere bijzondere makers op het land. We lichten er een paar uit met een bijzonder eigen verhaal:
- Distilleerderij Alambik maakt Eau de Vie, jenever, likeuren van vers fruit, gin en andere exclusieve dranken. Eigenaar Zarko is de drijvende kracht. Oorspronkelijk uit Servië, nu uit Midwolda.
- Waddenmax is het biologische dynamische melkveebedrijf van de familie van Tilburg. Ze maken kaas, roomboter, kwark, yoghurt en nog veel meer. De producten zijn onder meer te koop in de boerderijwinkel in Hornhuizen.
- Horaholm in Hornhuizen verbouwt winterpeen, aardappelen, glutenvrije haver, gele mosterd en nog veel meer. De biologische aardappels en wortels zijn te koop op de boerderij.
- Waddenvarkens is een kleinschalig varkensbedrijf. Diervriendelijk en duurzaam: dat staat voorop. Het scharrelvlees is onder meer te koop bij de boerderijwinkel, iets boven Uithuizermeeden.
- Bij de Eemstuin bij Uithuizermeeden groeit groente op natuurlijke wijze, biologisch dynamisch dus. De groenten zijn altijd van het seizoen en uit eigen tuin. De producten zijn onder meer te koop in hun eigen winkel.
- Bij Groninger Genever Stokerij in Oostwold wordt op ambachtelijke wijze en met lokaal graan jenever, likeur en whisky gestookt. Het communistische logo van de fles van de Genever is een knipoog naar het rebelse verleden van de regio.
- Bioboerderij Landleven maakt onder de naam Westerwolds Goud boerenkaas, kwark, room en roomijs. In de Landwinkel in Onstwedde verkopen ze ook streekproducten van andere makers in de omgeving.
Fotografie: Marcel van Kammen