Bijna 25 jaar geleden zag de Haarlemse Marcel Levee kansen in Groningen. Hij werkte destijds in een klein dorpje in Drenthe en ging wel eens op stap in Stad. “In Haarlem waren de feestcafés helemaal hot, die plekken miste ik hier in Groningen. Het is hier zeven dagen per week feest en het loopt vol met studenten. Ik was erg verbaasd over wat er hier allemaal gebeurde: ik zag er wel markt in.”
De kansen die Marcel zag liggen in Groningen, heeft hij met beide handen aangepakt. Hij is tegenwoordig eigenaar van zes horecazaken in de Poele- en Peperstraat. Feestcafé Shooters, Twister, Klein Amsterdam, Oblomov, Gusto en het net geopende Pinchazz behoren tot zijn bescheiden imperium. Bij die laatstgenoemde kan je uitgebreid genieten in Spaanse sferen. Ze serveren sangria, tapas, bocadillos en natuurlijk pinchos. De zaak heeft een bijpassende Mediterrane inrichting en een gezellig terras aan het altijd drukke Poeleplein. Mét speciale verlichting, waardoor het altijd lijkt alsof je in het Spaanse zonnetje zit, zelfs als het buiten al donker is.
Kat uit de boom kijken
Aan het begin van zijn ondernemersavontuur, moest Marcel wel wennen aan de Groningse (nuchtere) manier van omgang. “Groningers moeten de kat even uit de boom kijken. Ik heb in het begin wel moeite gehad om contact te krijgen, dat ging wat stroever dan in het Westen. Maar als je er dan eenmaal doorheen prikt, is het contact veel oprechter. Als je wat nodig hebt, staat men echt voor je klaar” vertelt hij.
Koninklijke Horeca Nederland
In de loop der tijd is er veel veranderd in de stad. “Horeca is in de basis gastvrij, het is een onderdeel dat bijdraagt aan de stad. Vroeger kwamen mensen vooral naar de stad om winkels te bezoeken. Nu zijn er veel meer redenen; musea, exposities en natuurlijk vooral horeca.” Om de horeca in Groningen zo goed mogelijk op de kaart te zetten, is Marcel lid geworden van het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland. “Ik zit nu een jaartje in het bestuur van KHN. Het is belangrijk voor mij om de bestuurlijke werkelijkheid en de praktische wereld zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. Die werelden willen namelijk nog wel eens ver uit elkaar liggen. Het is daarom cruciaal dat we samenwerken met de gemeente en beleidsmakers.”
Daarnaast is het volgens Marcel waardevol om startende ondernemers goed op weg te helpen. “Binnen mijn functie in het bestuur geef ik tips aan starters. Als we elkaar helpen dan heeft dat ook weer effect op de rest van de stad.” Hij beargumenteert wel dat het ondernemerschap in je moet zitten. “Het is geen keuze, ondernemen moet bij je passen. Als je dat in je hebt, dan onderdruk je die drang niet.
Favoriete plek
Marcel ziet de Poele- en Peperstraat echt als zijn thuisbasis. Logisch, want met zes zaken is hij hier vaak te vinden. “De variatie in mensen is hier heel leuk: in het weekend heb je veel bezoek uit de provincie, maar doordeweeks wordt het straatbeeld bepaald door de studenten. Daaromheen zwerven de werkende jongeren. En we krijgen ook steeds meer te maken met expats. Een heel leuk gevarieerd gezelschap dus.” Hoewel Marcel eerst ook midden in het feestgedruis woonde, heeft hij er nu voor gekozen om net buiten de Diepenring te gaan wonen met zijn gezin. Zo kan hij de drukte en bedrijvigheid opzoeken wanneer hij wil, maar kan hij ook weer terugkeren naar alle rust.
Dit ondernemersportret is gemaakt als onderdeel van het programma Gastvrij Groningen. Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenverenigin Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.