René en Helena plukken de vruchten van het ondernemen in Groningen
Een heus voedselbos op een kwartiertje fietsen van de stad: klinkt als een droom toch? Voor René en Helena van PlukN werd die droom werkelijkheid. Na lang te hebben gezocht naar een plek waar ze landbouw konden beoefenen die geen negatieve impact heeft op mens en milieu, kwamen ze uit bij het Westpark. Hier hoopt het stel anderen op een laagdrempelige manier te inspireren.
De reis naar de realisatie van het voedselbos ging niet zonder slag of stoot. René en Helena hadden gesprekken met de gemeentes Groningen, Tynaarlo en Zuidhorn. En sommige van die gesprekken waren best vergevorderd. Zo waren ze met het project in Zuidhorn al wel drie jaar bezig. “Toen we hoorden dat dat niet doorging, dachten we: we focussen ons eerst op het verhuizen en doen daarna nog één poging” vertelt René. Ze gingen op zoek naar een tiny house dicht bij Groningen en kwamen uit bij het Westerpark.
Tiny house met voedselbos om de hoek
“We waren geïnteresseerd in het kopen van een tiny house. Na te hebben gekeken in Ten Boer en Meerstad hadden we niet het gevoel: dit is het. De laatste optie was het Westpark. Ik wist niet goed waar het was. Toen ik de locatie googelde en de stip in Groningen uitkwam, vroeg ik me af hoe dat kon” lacht René. En het plekje is ook een verborgen parel. Achter een rij met coniferen ligt een oase van rust; op fietsafstand van de stad. Een van de kavels in het Westpark was voor de tiny houses. René en Helena zagen kansen in het voor hun nog onbekende gebied en gingen informeren bij de gemeente. “Voordat we hierbij kwamen, zijn we al twee keer in gesprek geweest met de gemeente Groningen en daar was niks uitgekomen. Als je zelf met een concreet plan komt, kan het balletje snel gaan rollen” vertelt Helena. En zo kon hun droom over een duurzaam voedselbos snel waargemaakt.
Toekomst van duurzame landbouw
René en Helena wilden het voedselbos starten vanuit hun eigen overtuiging dat deze manier van landbouw de toekomst is. “De voedselproductie heeft nogal impact op het milieu. Ik heb zelf biologie gestudeerd en ben veel bezig met ecologie, zo kwam ik ook in aanraking met permacultuur en voedselbossen.” Hoewel de PlukN tuin een aardige lap grond bestrijkt, is het stel zich er bewust van dat het een druppel op de gloeiende plaat is. De tuin is er dan ook vooral om mensen te inspireren. Helena: “We kennen landbouw natuurlijk vaak alleen van de massa, de grote velden. Hier zie je een mooi stukje natuur terwijl er hier ook zoveel groeit. We hopen dat dit normaler kan worden en we er meer mensen kennis mee laten maken.” “Het is een openbaar park, dus er zijn veel wandelaars. Met de informatiebordjes bieden we een laagdrempelige manier om kennis te maken met een voedselbos” voegt René toe.
Samenwerken
Je kan je voorstellen dat er uit zo’n voedselbos van alles komt wat weer mooi te gebruiken is in lekkere gerechten. PlukN werkt daarom samen met Groningse ondernemers. "We hebben varkens hier rondlopen, vleesvarkens," vertelt René. "Eén keer per anderhalf jaar gaan ze naar de slacht. Vervolgens verkopen we het vlees via onze website. Als je mensen uitlegt wat je hier doet, dan vinden lokale ondernemers het hartstikke leuk en zijn heel erg bereid om mee te helpen en elkaar te versterken. Ook goed om te weten is dat wij het bierbostel van BAX bier, het afvalproduct, weer als voer voor de varkens gebruiken. Zo is het een hele mooie kringloop." "Verder hebben we samenwerkingen met meerdere horeca-ondernemingen in Groningen die het vlees afnemen," vult Helena aan. Waaronder ook Noor in Hoogkerk en Sepia in de stad. “Ondernemers worden enthousiast als ze horen over het project; het is in de stad, lokaal, duurzaam en biologischer kan bijna niet. Mijn ervaring met ondernemen in Groningen is dat iedereen elkaar wil helpen en ondersteunen”.
Favoriete plek
Over de vraag wat hun favoriete plek in de stad is, hoeven René en Helena niet lang na te denken. Met het Westpark als hun woonplek en het thuis van PlukN is de keuze snel gemaakt. “Het Westpark is toch een uniek plekje in Groningen. Als we hier rondlopen, dan denk ik wel dat we boffen dat we op zo’n bijzondere locatie kunnen wonen en PlukN hebben kunnen starten” glundert René trots. “We hebben eigenlijk wat we altijd wilden, op een nog veel betere manier” zegt Helena glimlachend. Ben je nou benieuwd geworden naar het voedselbos? Wandel dan gewoon een keertje langs. Je kan een rondje lopen en zelfs proeven wat er in het bos groeit. Mits je natuurlijk wel wat overlaat voor een ander.
Dit ondernemersportret is gemaakt als onderdeel van het programma Gastvrij Groningen. Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenvereniging Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.