Miranda Dontje werkt al 17 jaar in de Oosterparkwijk. Dat avontuur begon ze als zakelijk leider van het toenmalige wijkcentrum Treslinghuis, onderdeel van WerkPro. Daar startte ze een klein eetcafeetje genaamd Grand Cafe Treslinghuis. Maar toen het nieuws kwam dat het wijkcentrum gesloopt werd, moest Miranda op zoek naar een nieuwe plek voor zichzelf en haar medewerkers. Toen ze op een dag langs het pand aan de Zaagmuldersweg 3 fietste en een bord met ‘te huur’ in de tuin zag staan viel ze bijna van haar fiets. “Het voelde alsof dit zo moest zijn, er zit een enorme feel good in dit bedrijf".
Huiskamer gevoel
Miranda runt nu al 6 jaar Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau. Destijds was er veel vraag uit de wijk naar een plek waar je wat gezonder kon eten, de wijk kende alleen maar snackbars, een kebabzaak en pizzatent. Het restaurant is onderdeel van Werkpro. “De mensen die hier werken hebben het een ander meegemaakt en willen weer stappen maken. Ze hebben vaak geen ervaring in de horeca, maar we laten zien dat we net zo goed, gezellig en gastvrij zijn als de reguliere horeca. Ik ben echt ongelofelijk trots op ze.”
Het Oude Politiebureau is open van dinsdag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 22.00 uur voor lunch, borrel en diner. En alhoewel ze dus niet open zijn in het weekend, is het hier altijd druk. Het viel Miranda op dat er na opening gelijk aanloop was en na een half jaar alle avonden waren volgeboekt. En dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Het publiek? Een combinatie van vaste gasten en nieuwe gezichten. “De mond-tot-mondreclame loopt heel goed” lacht Miranda. En dat is ook niet gek, het restaurant voelt namelijk aan als een fijne huiskamer midden in de wijk.
Duurzaam
Voor de opening van het restaurant werd een oproep gedaan in de wijkkrant om oud serviesgoed in te leveren. “We zijn toen bedolven onder dozen met oude borden en ander serviesgoed, wat we nog steeds gebruiken. Dus je hebt kans dat je je eigen bordje tegenkomt als je hier gaat eten” vertelt Miranda. Dit duurzame karakter is doorgevoerd in alle hoeken van het bedrijf. Vrijwel de hele inrichting is tweedehands en er wordt actief gekeken naar het beperken van afvalstromen, inkoop en derving. Ook zijn er allerlei energiezuinige maatregelen toegepast en worden er bewust meer vega(n) gerechten aangeboden.
Maar er worden ook nog veel andere projecten in de wijk uitgezet om duurzaamheid en groener leven te stimuleren, onder de noemer Duurzaam Oosterpark, bestaande uit een groep van zo’n 40 buurtbewoners. Een deel daarvan komt elke maandagochtend of -avond samen om geheel vrijblijvend de wijk op te schonen. Daarnaast zijn er 25 fleurige extra prullenbakken geplaatst en wordt er elk jaar een verkiezing gehouden voor de schoonste straat van de wijk. “Samen met de Zwerfvuilteams stemmen we op de schoonste straat; in die straat wordt een bordje opgehangen en gaan we langs met een ijscowagen. We bellen aan bij iedereen, feliciteren de bewoners en trakteren ze op een ijsje. Op deze manier sporen we mensen op een laagdrempelige positieve manier aan om bewuster om te gaan met afval. Das een stuk leuker dan met de vinger wijzen!”
Verbinding
Naast duurzaamheid heeft Het Oude Politiebureau nog twee pijlers, namelijk lokaal en sociaal. En volgens Miranda zijn die net zo belangrijk: “Lokaal omdat wij ons heel erg verbonden voelen met de Oosterparkwijk, maar ook omdat we veel werken met lokale en regionale producten.” Maar ook het sociale aspect leeft voort in alles wat Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau doet.
Zo staat het restaurant bekend om hun ‘Doneer een Diner’ actie. De actie is er speciaal voor buurtbewoners met een kleine beurs of die het om welke reden dan ook zwaar hebben. Maar ook voor bewoners die wel eens in het zonnetje gezet mogen worden omdat ze veel voor een ander of de wijk doen. De mensen worden aangedragen door verschillende wijkpartijen, maar ook door betrokken bewoners. “Het hele jaar druppelen er donaties binnen van onze gasten en doen ook onze leveranciers mee. Tijdens onze kerstactie afgelopen jaar hebben we ruim 12.000 euro de Oosterparkwijk in geslingerd in de vorm van verwenboxen voor kerst of cadeaubonnen om volledig ontzorgd, anoniem en naar eigen wens bij ons te komen eten. Want we willen er zijn voor iedereen. Maar vooral dat iemand wordt voorgedragen en dus wordt gezien door een ander, betekent heel veel en is prachtig” glundert Miranda.
Dat het restaurant, WerkPro én Miranda belangrijke spelers zijn in het verbinden van de wijk wordt zichtbaar op de muurschildering bij het restaurant. Afgelopen zomer was Miranda betrokken bij het Street Art Festival, georganiseerd door Writer’s Block Murals in opdracht van de Gemeente Groningen, die de wijk opfleurden met zeven kleurrijke muurschilderingen. Op de muurschildering bij het restaurant is een omhelzing te zien, wat goed past bij het karakter van Het Oude Politiebureau.
Favoriete plek
Miranda’s favoriete plek? Een willekeurig Gronings terras in de zomer en dan het liefst bij een goed buurtcafé in een van de omliggende wijken. “Ik denk dat dat de way to go is: meer kleine horecaplekken in de buitenwijken. Het relaxte en het gemêleerde gezelschap bij een terras in een willekeurig buurtcafé is verbindend en daarom extra leuk!”
Dit ondernemersportret is gemaakt als onderdeel van het programma Gastvrij Groningen. Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenvereniging Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.