Varend ErfgoedTour

10 en 11 augustus

Wat doe je als je iets te vieren hebt? Dan pak je natuurlijk groots uit! Dat doet ook de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Dit jaar bestaat de vereniging 50 jaar en dat wordt groots gevierd met een tour door Nederland. Op 10 en 11 augustus zijn de tientallen schepen te bewonderen in de binnenstad van Groningen.

Via Groningen naar Hasselt

De feestelijke jubileumoptocht van schepen begon op 6 juli in Middelburg en zal na zo’n 1000 kilometer varen anderhalve maand later aankomen in Hasselt. Groningen heeft een rijke historie met scheepsvaart en mocht dan ook niet ontbreken op de route. Van de ingepolderde diepen tot de pakhuizen langs de Hoge & Lage der A, de herinneringen aan de scheepvaart zijn nog altijd zichtbaar in Groningen. Op zaterdagochtend 10 augustus trekt de hele stoet vanuit Zoutkamp de binnenstad in en leggen ze aan bij onder meer het Hoge en Lage der A en de Sluiskade. De intocht van vaartuigen zal zeker een indrukwekkend gezicht zijn.

Ontdek de historie

Terwijl de schepen aan de kades aangemeerd liggen kan je van alles leren over de handelsgeschiedenis van de stad Groningen, maar ook over de scheepsbouw in de provincie. Een aantal van de schepen die meevaren tijdens de tour zijn namelijk ook hier gebouwd. Onder andere het Veenkoloniaal Museum en de Historische Scheepswerf Wolthuis vertellen hierover op de informatiemarkt. Ook is er een expositie en zijn verschillende vaartuigen te bezoeken. Zo kan je een kijkje nemen op de Terra Nova, het LVBHB verenigingschip. In het ruim van dit schip wordt met verschillende technieken het verleden van de binnenvaart tot leven gewekt.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief