Grasnapolsky

Uniek festival in voormalige strokartonfabriek

Een festival met een eigenzinnige sfeer op een plek met een verhaal. Grasnapolsky laat je genieten, verwonderen en ontdekken. In een voormalige strokartonfabriek midden in de natuur ontdek je alles rondom kunst en muziek.

Op naar De Toekomst

Het jaarlijkse vierdaagse ontdekfestival Grasnapolsky verhuisde in 2019 van de Veluwe naar de Groningse graanrepubliek. Met zijn 45 meter hoge schoorsteen is voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda een iconisch herkenningspunt in het weidse landschap. Het complex vormt een van de laatste restanten van de ooit zo omvangrijke strokartonindustrie in de regio. Een unieke locatie voor een festival. Een plek om de dag, avond en nacht te pakken, omarmen en nooit meer los te laten. Een plek om door te gaan. Voor muziek, kunst, inspiratie en onbeperkte vrijheid. 

Thema: Grond Om Te Blijven

Ieder jaar kiest Grasnapolsky een thema. Zo richtte het festival zich in 2023 op het thema ‘Alles Om Je Heen’, wat gelijknamig was aan het nummer van Lucky Fonz III. Dit jaar is het thema: ‘Grond Om Te Blijven’. Het symboliseert de diepgaande verbondenheid met (Oost-)Groningen.

Sinds Grasnapolsky zijn wortels in de Oost-Groninger bodem heeft gevestigd, voelt het festival zich enorm thuis. Het thema is het antwoord op de vraag ‘Blijven jullie in Groningen?’ Een bevestiging, een volmondig ja. Groningen is zo mooi, met haar zee aan erfgoed, verhalen en landschappen. Grasnapolsky voelt de urgentie om nog veel meer van het mooie Noorden te laten zien en vertellen.

Ontdekfestival

Festival Grasnapolsky ontstond al in 2010 in Utrecht en ontwikkelde zich in de jaren erna tot een bijzonder ontdekfestival. Het festival biedt zowel indie als elektronische muziek en probeert daarbij een fijne balans te vinden tussen bekendere artiesten en nieuwe ontdekkingen. Daarnaast is er ook ruimte voor kunst, theater en expedities door de omgeving. Een stukje bezinning. En alles met de rijke historie in het achterhoofd. De fabriek en de omgeving lopen als een rode draad door het festival, zowel in het muziekprogramma als in het kunst- en expeditieprogramma, de aankleding en de vormgeving.

Meer dan muziek alleen

''Het is een bijzondere plek met een rijk verhaal dat verteld mag worden'', zegt directrice Mariska Berrevoets. Dat begint al op de locatie zelf. ''Je staat te dansen op de muziek van nu tussen de machines van toen'', vervolgt ze. Maar er is dus meer dan muziek alleen: de connectie met de omgeving is groot. Zo is er zowel kunst als theater dat direct verbonden is met de geschiedenis van de Graanrepubliek. Door bijvoorbeeld op expeditie te gaan leer je het verhaal van de omgeving op een leuke, laagdrempelige manier. ''Met een huifkar van een boer om de hoek kan je naar de lokale jenevermakerij. Zo is de cirkel weer rond.'' 

Muziek van nu tussen de machines van toen

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief