Proef en leer van samenwerkende paddenstoelen

Ben jij dol op paddenstoelen eten en nieuwsgierig? Dan is deze bijzondere masterclass met lunch op de Paddenstoelenbroedplaats iets voor jou! Ruik, verwonder en leer meer over symbiose en ectomycorrhizale paddenstoelen, oftewel schimmels die samenwerken met bomen en planten.

Locatie

De Biotoop, Paddenstoelenbroedplaats
Kerklaan 30E
9751NN Haren Gn
Plan je route

Aanmelden

Tijdens een rondleiding door ecoloog Janne Ouwehand leer je van alles over de relaties tussen deze paddenstoelen en hun handelsverbond met bomen, schimmelsokjes, giftigheid & eetbaarheid, determineren en standplaatsfactoren. We gaan ook (begeleid) proeven van paddenstoelen. Dit doen we voor het op naam brengen, én, omdat een aantal bekende paddenstoelen uit deze groep zeer gewaardeerde smaakmakers opleveren. Denk maar eens aan eekhoorntjesbrood en truffels. Niet voor niets sluiten we af met een zintuigenprikkelde soeplunch van paddenstoelen. 

Je ontdekt ook waarom deze ectomycorrhizale schimmels belangrijk, maar vaak ook kwetsbaar en heel moeilijk te kweken zijn. Gelukkig zijn er meer smakelijke paddenstoelen én andere manieren om schimmels te kweken. Daarom zal kweker en eetbaarhout expert Pip Gilmore van Groene Takken tijdens de afsluitende lunch vertellen over eetbaar hout, oftewel het kweken van eetbare zwammen op houtstammen.

De prijs …

Tijdens een rondleiding door ecoloog Janne Ouwehand leer je van alles over de relaties tussen deze paddenstoelen en hun handelsverbond met bomen, schimmelsokjes, giftigheid & eetbaarheid, determineren en standplaatsfactoren. We gaan ook (begeleid) proeven van paddenstoelen. Dit doen we voor het op naam brengen, én, omdat een aantal bekende paddenstoelen uit deze groep zeer gewaardeerde smaakmakers opleveren. Denk maar eens aan eekhoorntjesbrood en truffels. Niet voor niets sluiten we af met een zintuigenprikkelde soeplunch van paddenstoelen. 

Je ontdekt ook waarom deze ectomycorrhizale schimmels belangrijk, maar vaak ook kwetsbaar en heel moeilijk te kweken zijn. Gelukkig zijn er meer smakelijke paddenstoelen én andere manieren om schimmels te kweken. Daarom zal kweker en eetbaarhout expert Pip Gilmore van Groene Takken tijdens de afsluitende lunch vertellen over eetbaar hout, oftewel het kweken van eetbare zwammen op houtstammen.

De prijs van deze masterclass is € 50,- pp (incl. soeplunch) en heeft plaats voor 20 personen (en gaat door vanaf 10 personen). Geef je uiterlijk 13 oct op via info@janneunfolds.com of info@groenetakken.nl o.v.v. masterclass 19 oct met lunch.

Wanneer

  • Zaterdag 19 oktober 2024 10.15 - 13.15 uur

Prijzen

  • € 50,00

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief