Margriet Brandsma: Duitsland en het altijd terugkerende verleden

Nu, bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, speelt het verleden nog steeds een grote rol in de Duitse politiek en maatschappij. Militair optreden buiten de landsgrenzen was voor West-Duitsland aanvankelijk uit den boze, maar dat veranderde na de hereniging met Oost-Duitsland in 1990.

Er wordt van Duitsland een actievere rol op het internationale toneel verwacht, terwijl buurlanden het onprettig vinden als Duitsland zich al te veel laat gelden. Een vraagstuk dus …

Zo zijn er meer. Sinds de Russische inval in Oekraïne is er veel veranderd op het gebied van vrede en veiligheid. Ook de oorlog in Gaza zet verhoudingen op scherp. Margriet laat in haar lezing zien dat de oude opvattingen over vrede en veiligheid onder druk staan.

Al vanaf haar jeugd is Margriet bezig met woord, beeld en geluid. Ze wist dan ook al op jonge leeftijd dat ze journalist wilde worden. Begonnen bij het Noordhollands Dagblad, was ze daarna radioverslaggever voor diverse omroepen en werkte van 1994 tot 2014 voor het NOS Journaal, waarvan 10 jaar als correspondent in Duitsland. Ze registreerde o.a. hoe de onbekende Angela Merkel de machtigste vrouw ter wereld werd.

Wanneer

  • Dinsdag 15 oktober 2024 19.30 - 21.30 uur

Prijzen

  • € 10,00

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief