Chocoladedroom
Cacao van ver met de ambacht van hier
Een goed stuk chocolade van een flinke reep. Wie heeft er niet ooit van gesnoept? Maar chocolade is meer dan dat. Dat weten ze bij Chocoladedroom uit het Groningse Niekerk maar al te goed. Hier wordt echte chocolade gemaakt: van de beste cacao, met cacaoboter. En met de hand gemaakt. Van bonbons tot letters en alles er tussenin. ''Chocolade is een belevenis die je moet proeven.''
Goede smaak
''We maken kwaliteit, doen het net even anders dan de massa'', vertelt Klaas trots. Vroeger was hij banketbakker, nu is hij chocolatier. In een ruimte naast de woning van hem en zijn vrouw Aalberdien worden de smaakvolle creaties van Chocoladedroom gemaakt. Kleinschalig maar barstensvol kwaliteit. Nou ja, kleinschalig: er zijn weken waar hier 100 kilo bonbons wordt gemaakt. Puur, wit, melk. Met of zonder vulling. De chocola komt van ver, de rest wordt hier gemaakt. Met echte cacaoboter. Dat proef je. Van buitenkant tot binnenkant: alles met de hand.
Van korrel tot bonbon
Voordat een bonbon in je mond belandt, loopt 'ie een heel proces door. Het begint met het selecteren van de beste en lekkerste chocolade. ''Daar moet je veel voor proeven'', zegt Klaas met een glimlach. ''Vind ik niet zo erg hoor.'' Als de keuze is gemaakt, gaan de chocoladekorrels de machine in. Om ze op de juiste temperatuur te brengen. Dat komt heel nauw. Vervolgens begint het enten van de chocolade: het toevoegen van harde chocolade aan de gesmolten variant. En indien nodig wordt de temperatuur weer wat aangepast. In deze stap van het proces komt de glans, geur, kleur en hardheid van de chocolade tot vorm. Bijna klaar. Gieten in de juiste vorm, koelen en genieten maar. Je eigen chocolade maken? Je kunt bij ze terecht voor toffe workshops. Op locatie of gewoon bij hen in de chocolaterie.
De eindproducten van het harde werk komen in allerlei vormen en smaken. Van bonbons tot repen en ander moois. Schoenen, tassen en auto's bijvoorbeeld. Niks is hen te gek. Lekker origineel. ''Dat is ook het mooie van chocola'', vertelt Klaas. ''Je kunt er alle kanten mee op. De smaken en vormen zijn eindeloos.'' Hun creaties gaan alle kanten op. Van de Rijksuniversiteit tot Hooghoudt. En de Groningen Store in het Forum. Hier haal je hun bonbons en unieke chocoladerepen. Ooit al eentje met waddenzout-, oude wijvenkoek- of eierbalsmaak gehad? Wat je favoriete smaak ook is, lekker zijn ze allemaal. Stiekem is iedereen een zoetekauw. Benieuwd hoe het smaakt? Ga dus even naar de Groningen Store of bestel online en maak er bijvoorbeeld je eigen chocolademousse mee.