Eierbal

UNESCO erfgoed voor op je culinaire bucketlist

Van buiten lijkt het een enorme bitterbal. Maar binnen in dat knapperige jasje zit een laagje ragout en een compleet ei. Of je nu alle culinaire verrassingen van Groningen wilt proeven of gewoon zin hebt in een nachtelijke vette hap: je moet minstens één keer in je leven een eierbal eten.

  • Eierbal

Trots op onze ‘aaierbal’

Voor de Groningers is hij zo gewoon, dat we soms vergeten hoe bijzonder onze ‘aaierbal’ is. Maar het stempeltje ‘UNESCO immaterieel cultureel erfgoed’ scoor je natuurlijk niet zomaar. Sinds die erkenning heeft de Groningse trots het gewonnen van de nuchterheid. Op allerlei menukaarten verschijnen de gekste varianten: van kwartelei tot roti-bal. De eierbal werd zelfs geëerd met zijn eigen festival. Nu eten? Loop een willekeurige snackbar binnen of bestel de mini-eierballen bij De Drie Gezusters aan de Grote Markt.

Groningse zuinigheid ten top

Hoe kom je erop een ei in een krokant jasje te stoppen? De een noemt de vergelijkbare Scotch Egg als inspiratiebron. Anderen wijzen op Indonesische invloeden. Maar het is niet voor niets dat het recept voor de Groningse eierbal ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de wederopbouw gierde de zuinigheid door ieders aderen. Eten moest de maag vullen en verder vooral goedkoop zijn. De eerste eierballen waren dan ook weinig meer dan gekookte eieren in een jasje van geweekt oud brood. Gelukkig smaken ze tegenwoordig een stuk beter.

 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief