Communisme tussen het graan
Delen in de goudgele rijkdom
Met de succesvolle graanteelt kwam de rijkdom. Maar dan wel alleen voor de boeren met eigen land. De arbeiders bleven arm. Deze enorme kloof tussen rijk en arm bleek een vruchtbare voedingsbodem voor het communisme in deze regio. Enkele standbeelden herinneren aan de periode waarin communisme bijzonder populair was in Oldambt.
Voedingsbodem voor communisme
De op paleizen lijkende boerderijen die je hier overal in de velden ziet, doen het je misschien al vermoeden. Van de graanteelt werden vooral de boeren zelf rijk. En dat terwijl de matig betaalde arbeiders het loeizware werk deden. Niet zo gek dus dat steeds meer arbeiders vroegen om gelijkheid en graag luisterden naar sociaal-anarchisten als Domela Nieuwenhuis en Jan Poppes Hommes. In Beerta en Finsterwolde werd de Communistische Partij de grootste. In de jaren 80 van de vorige eeuw had Beerta zelfs als enige Nederlandse gemeente tot nu toe een communistische burgemeester.
Standbeelden eren het verleden
In De Graanrepubliek van Frank Westerman lees je hoe de graanvelden van Oldambt en het communisme met elkaar verbonden zijn. Maar ook in het landschap zie je het communisme terug. Zo staat er een standbeeld van de succesvolle CPN-politicus Fré Meis bij de Wedderklap in Oude Pekela. Een tikkeltje markanter is een standbeeld van Lenin dat eind vorige eeuw ineens in Tjuchem opdook. Ondernemer Henk Koop had het 17.000 kilo zware bronzen beeld geïmporteerd. Lenin heeft enige tijd in de tuinen van kuuroord Fontana Bad Nieuweschans doorgebracht, maar is inmiddels in opslag gezet.