Fraeylemaborg
Sporen van adellijken en patriciërs
Delen van dit kasteeltje, in Groningen borg genoemd, stammen uit de 13e eeuw. In de eeuwen daarna hebben hier welgestelde en invloedrijke Groninger families gewoond en hun sporen achtergelaten. En dat is te zien aan de buitenkant van de borg, maar ook aan het rijke en historische interieur dat al die jaren zoveel mogelijk is behouden. Alsof de laatste bewoonster, jonkvrouw Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, pas gisteren de deur achter haar dichttrok in plaats van vijftig jaar geleden. Maar ze zou zich vandaag de dag hier prima thuis voelen, net als de generaties adellijken en patriciërs die haar voorgingen.
Onbewoond maar toch heel levendig
Heel vroeger was het ondenkbaar dat de 'gewone man' de deftige kamers van de Fraeylemaborg kon bezichtigen. Inmiddels is het allemaal niet meer zo elitair en is iedereen van harte welkom. De borg is niet meer bewoond, maar het is er wel heel levendig dankzij alle bezoekers en de vele activiteiten. Kunstmarkten, voorjaarsfairs, historische veldslagen die worden nagespeeld. In en rond de Fraeylemaborg is altijd wel wat te doen. Een bezoekje aan de statige borg en het landgoed is leuk voor elke leeftijd. Zo is er voor kinderen een spannende speurtocht die door de gangen en vertrekken van de borg voert.
Een sprookjesachtig landgoed met 'follies'
De statige borg is omringd door een landgoed dat in de 18e eeuw ontworpen werd met de tuinen van het Franse Versailles als inspiratiebron. Later veranderde dit in een Engelse landschapstuin. Het Slochterbos achter de borg is een prachtig natuurgebied waar elk seizoen haar eigen kleuren, geuren en geluiden heeft. In het voorjaar vind je er de zeldzame stinzenplanten en in het najaar een scala aan verschillende soorten paddenstoelen. En dan zijn er nog onverwachte verrassingen in de vorm van zogenoemde ‘follies’, kleine excentrieke gebouwtjes. Op de historische landerijen vind je naast de borg ook een restaurant en een expositieruimte.