Klooster Ter Apel

  • Klooster ter Apel
  • Klooster Ter Apel 2
  • Klooster Ter Apel 6

Monniken door de gangen

Klooster Ter Apel werd in 1464 gesticht, op het randje van de late middeleeuwen. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Beide elementen zijn nog steeds goed voelbaar. Tijdens je bezoek mag je veel, van gluren in de oude slaapvertrekken tot zelf een pij aantrekken en als een monnik door de gangen lopen. De toewijding en het ontzag voor God is vooral merkbaar in de kloosterkerk met haar hoge plafond en zeer oude houten ornamenten. Vergeet niet de kloostertuin vol geneeskrachtige kruiden binnen te stappen voor een moment van bezinning en verwondering.

 

Podcast Groninger Grond

In deze aflevering nemen we je mee naar het enige overgebleven Middeleeuwse klooster van Groningen. Op deze wonderlijke plek in Ter Apel spreken we met Matthy Bijleveld (dominee) en Margriet Van Klinken (directeur) over bezinning. Wat houdt dat in? Wat is de kracht van het vertellen van (levens)verhalen? En waar en hoe bezinnen we ons tegenwoordig?

Luister

Kloosterbier

Vroeger werd in de proviandkelder onder het klooster alles opgeslagen wat te maken had met eten en drinken. Tegenwoordig vind je hier een flinke voorraad kloosterbier. Eeuwenlang werd er op het kloosterterrein bier gebrouwen. Het bewijs hiervan leeft nog steeds in de bossen, in de vorm van verwilderde hop. De huidige Kruisheren Klooster Ter Apel Bieren worden in België en Duitsland gebrouwen. Lekker zijn ze wel, dus neem zeker een paar flesjes mee naar huis als souvenir.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief