’t Roege Pad

’t Roege Pad bestaat uit vier mooie, ‘ruige’ wandelroutes door natuurgebied 't Roegwold en de omliggende dorpen. ’t Roegwold is een uniek natuurgebied met moerassen, rietvelden en veel bijzondere vogelsoorten. De routes lopen zoveel mogelijk over onverhard terrein: langs sloten en over waterschapspaden, over privéterrein of eeuwenoude kerkenpaden.​

Lopend tussen het hoge gras hoor je kikkers, een koekoek en in de verte de roerdomp. 't Roege Pad bewandelen is als een luisterwandeling van de natuur. Onderweg kom je De Vogelluisteraars tegen, kunstwerken gemaakt door Marc van Vliet waarmee je de geluiden van de natuur nóg beter kunt horen. De routes zijn elk rond de twintig kilometer lang en voor elk van de vier routes ontvang je, bij een volle stempelkaart een bijpassend speldje. De stempelkaart is voor €5 (eventueel aangevuld met verzendkosten) te verkrijgen bij de verkooppunten onderaan de pagina en is in te leveren bij dezelfde verkooppunten. Op de online kaart staat de route en veel informatie over alle natuurgebieden en vogels die je tegen kunt komen. Ook vind je hier informatie over waar je kunt parkeren, pauzeren en overnachten.

Waterhoenroute (22 km)

De Waterhoenroute (22 km) verbindt het historische hart van Slochteren met het onderste puntje van ’t Roegwold. Van de vier routes van ’t Roege Pad heeft de Waterhoenroute het meeste erfgoed dat onderweg te bewonderen valt, zoals in Slochteren landgoed Fraeylemaborg, de poldermolens aan de Groenedijk en de Juffertoren met haar spitse gemetselde toren in Schildwolde. Ook wat betreft natuur is er veel moois te ontdekken zoals De Baggerputten waar veel bijzondere planten en dieren te vinden zijn en de Groote Wijk.

IJsvogelroute (19 km)

Je kunt ze vinden in de takken van bomen die laag over het water hangen bij Zwaneveldsgat: ijsvogels. Maar ook als je nergens deze blauwe flitstegenkomt zijn er tal van andere vogels die je onderweg ziet en hoort. Vanaf Kolham loop je de Westerpolder in, het zuidelijkste deel van ’t Roegwold. Grote kans dat je onderweg de fotogenieke Hereford runderen tegenkomt. Vanaf Woudbloem wandel je door het schilderachtige Ae’s Woudbloem. Hier stroomt de Slochter Ae, een oud riviertje dat samen met de Scharmer Ae in het oude stroomdal van de Fivel ligt. 

Roerdomproute (22 km)

Bij deze route wandel je om het Schildmeer heen. Onderweg kom je door het deelgebied Tetjehorn. Het is het grootste rietmoeras van Groningen en huisvest een veelvoud aan vogels, waaronder roerdomp, baardmannetje en porseleinhoen. De bruine kiekendief voelt zich in het rietmoeras thuis en zo nu en dan wordt hier zelfs de imposante zeearend gezien! De route eindigt bij het gezellige terras van Kaap Steendam, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt over het meer.

Graspieperroute (23 km)

In Schildwolde en Hellum staat de ene na de andere monumentale boerderij aan de Hoofdweg. Hier en daar zijn ze nog omringd door klassieke Groningse slingertuinen. Vanaf Hellum gaat de tocht richting het Schildmeer, en wandel je tussen de boerenakkers. Bij De Vogelluisteraar hoor je de verschillende weidevogels. Hierna wandel je om het Dannemeer, het hart van ’t Roegwold en een echt vogelwalhalla. Hier vind je ook het Knuppelpad, een smal vlonderpad waarbij je over het water lijkt te lopen. 

Roege Rondjes

Voor een kortere wandeling tussen de twee en tien kilometer zijn de Roege Rondjes ideaal. Deze routes voeren je langs de mooiste plekken van ’t Roegwold. Onderweg hoor je het gekwaak van kikkers en het opvallende geluid van de koekoek. De Roege Rondjes zijn onderdeel van ’t Roege Pad waardoor je lange routes kan uitbreiden of verschillende routes met elkaar kan verbinden. Op de online kaart vind je informatie over de routes, overnachtingsmogelijkheden, parkeren en rustpunten. Geniet van de rust en schoonheid van dit prachtige natuurgebied.  

Verkooppunten stempelkaart

Routebeschrijvingen

't Roege Pad bewandelen is als een luisterwandeling van de natuur.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief