Koren- en pelmolen Ceres Spijk
Samen met de dertiende-eeuwse kerk vormt molen Ceres een groot deel van het beschermde dorpsgezicht van Spijk. Lange tijd telde het dorp zelfs twee molens – ze stonden naast elkaar.
Maar de tweede is in 1860 verplaatst naar Hornhuizen en is daar in 1934 gesloopt. In 1839 gaf Tjark Pieters Houtman opdracht om in Spijk een k…
Maar de tweede is in 1860 verplaatst naar Hornhuizen en is daar in 1934 gesloopt. In 1839 gaf Tjark Pieters Houtman opdracht om in Spijk een koren- en pelmolen te bouwen. Daarmee staat de Ceres in de top drie van oudste koren- en pelmolens van de provincie. Op een bordje in de molen staat nog geschreven: ‘Deze eerste molen te Spijk heeft laten zetten T.P. Houtman en vrouw H.J. Allersma in 1839’. Voor de bouw werden onderdelen van een gesloopte molen uit Uithuizen gebruikt. De molen werd gebouwd met een houten bovenas, die vervangen werd door de huidige as in 1874. Riet en hout De standerdmolen heeft een vlucht van 21 meter en is uitgerust met een koppel maalstenen (vroeger zelfs twee koppels) en een koppel pelstenen. Bijzonder is dat de molen een rieten kap en een houten onderstuk heeft . Veel Groninger molens hebben namelijk een onderstuk van steen. Daarom lopen de achtkantstijlen van de Ceres van de kap tot aan de grond. Ook staat de molen op stiepen, zodat er onderdoor gekeken kan worden. Dit is een bouwstijl die vooral bij het molentype grondzeilers in Zeeland voorkwam. De stellingdeuren zijn eigenlijk kajuitdeuren, afkomstig van een houten zeilschip. De stelling bevindt zich op ruim zeven meter hoogte. Godin In 1943 werd na een restauratie de naam Ceres aan de molen gegeven, naar de Romeinse godin van de landbouw. Twee jaar later, de molen was ongeschonden de oorlog doorgekomen, ontplofte een dorsmachineloods. De molen kon pas in 1952 hersteld worden omdat er meer onderdelen gerestaureerd moesten worden. Er volgden in de decennia daarna nog diverse restauraties waarvan de laatste zo rond het jaar 2000. In 2001 was Ceres de eerste molen in Groningen met een sprinklerinstallatie. In de molen Ceres worden vrijwillige molenaars opgeleid tot peldeskundigen. De molen wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Het Groninger Landschap heeft de molen sinds 2007 in eigendom.
Molenaar: H.F. de Haan Eigenaar: Stichting Het Groninger Landschap