Museum Stoomgemaal
In de uitgestrekte landerijen van het Oldambt, waar de horizon ver is en de wind vrij spel heeft, ligt het Museum Stoomgemaal.
Neem alvast een kijkje
Even ten noorden van Winschoten, vlak naast de A7 priemt een schoorsteen in de lucht. Op de plaats waar nu het Museum Stoomgemaal staat, werd …
Even ten noorden van Winschoten, vlak naast de A7 priemt een schoorsteen in de lucht. Op de plaats waar nu het Museum Stoomgemaal staat, werd bijna twee eeuwen lang gewaakt over de waterstand in het Reiderland. Aanvankelijk gebeurde dat met behulp van twee windwatermolens. Aan het eind van de negentiende eeuw werden de molens aan het Beertsterdiep vervangen door een stoominstallatie. Uit deze tijd dateert de grote kolenloods voor het hoofdgebouw, om op volle kracht te kunnen werken verbruikten de stoommachines elk duizend kilo kolen per dag. In 1929 werd de oudste stoommachine vervangen door een elektromotor en werden tegelijkertijd de houten vijzels vervangen door stalen exemplaren. In 1935 moest de ketel van de overgebleven stoommachine vervangen worden; de sporen hiervan zijn nog zichtbaar in de voorgevel van het ketelhuis. Het gemaal aan het Oostereinde heeft tot 1971 een functie gehad in het waterbeheersingssysteem van de provincie Groningen. De stoominstallatie van het Museum Stoomgemaal is door de combinatie met een vijzel, uniek in Europa. Het is een fraai staaltje van Gronings vakmanschap.