Cortinghpoort
De Cortinghpoort is de hoofdtoegang tot de wijk De Hoogte in de stad. De monumentale poort is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.
De Hoogte, ontstaan tussen 1917 en 1920, is een van de weinige woonbuurten in Groningen die gebouwd zijn volgens de beginselen van de tuinstad…
De Hoogte, ontstaan tussen 1917 en 1920, is een van de weinige woonbuurten in Groningen die gebouwd zijn volgens de beginselen van de tuinstadgedachte; het is een dorpje op zich, een woonbuurt met veel eengezinswoningen (van 2 verdiepingen) en een klein aantal winkels. De bouwblokken die de buurt begrenzen, zijn een bouwlaag hoger dan de overige woningen. Hierdoor is een soort 'stadsmuur' ontstaan, die de buurt een intiem karakter geeft. De hoofdtoegang tot De Hoogte is de monumentale Cortinghpoort. De buurtwinkels bevinden zich direct achter deze poort. De Hoogte is ruim opgezet met veel groen. De bewoners konden in de eerste jaren na de oplevering zelfs een eigen moestuin huren, voor 1 gulden per jaar. Met een latere uitbreiding van de buurt verdwenen die moestuinen. Het uiterlijk van De Hoogte is niet alleen bepaald door de tuinstadgedachte. Ook de geschiedenis van de locatie speelde mee bij het ontwerp. Op deze plaats stond in de middeleeuwen namelijk een burcht; het Cortinghhuis. De vierkante plattegrond van de buurt en de torentjes in de Idastraat zijn een verwijzing naar die burcht.