Foto's: Janna Bathoorn

Zondagmiddaglezing over bedreigd erfgoed door professor Zef Hemel

Een lezing in de serie Bedreigd Erfgoed door Zef Hemel: Wat we van China kunnen leren.

Neem alvast een kijkje

Locatie

Berlagehuis
Raadhuisstraat 3
9988RE Usquert
Plan je route

Bezoek de website

In de serie Bedreigd erfgoed, georganiseerd door de Stichting Berlagehuis Usquert, wordt de afrondende lezing verzorgd door Zef Hemel. Het blikt tegelijkertijd vooruit op een vervolgserie Bedreigd Cultuurlandschap.

Zoals bekend heeft Zef Hemel zich, inmiddels al anderhalf jaar hier wandelend, georiënteerd op het noorden, óns …

In de serie Bedreigd erfgoed, georganiseerd door de Stichting Berlagehuis Usquert, wordt de afrondende lezing verzorgd door Zef Hemel. Het blikt tegelijkertijd vooruit op een vervolgserie Bedreigd Cultuurlandschap.

Zoals bekend heeft Zef Hemel zich, inmiddels al anderhalf jaar hier wandelend, georiënteerd op het noorden, óns noorden. Zijn achterliggende uitgangspunten schreef hij eerder zo op: Het idee van Noord-Nederland opgevat als een lege ruimte die zich met nieuwe programma’s vullen laat om zo de Randstad te ontlasten, zouden we moeten loslaten. De ruimteclaims die voortvloeien uit de noodzakelijk geachte transities wijs ik af omdat ze op termijn tot nog meer groei en vervuiling zullen leiden. In plaats van in programma’s en experimenten zouden we in betekenissen moeten denken. Kijk om je heen. Alles is er al. Je moet het alleen zien, leren waarderen, opnieuw betekenis geven. Dat kost tijd. Concentreer je op wat dichtbij is.

Het onderwerp dat Zef Hemel deze middag zal aansnijden is:

Wat we van China kunnen leren

In China is het platteland veel sneller en ernstiger leeggelopen, vernield en verwaarloosd dan bij ons, maar China is nu ook veel verder met het herstellen en herwaarderen daarvan. Wat zijn de parallellen, de verschillen en de overeenkomsten? Hoe kunnen we daar ons voordeel mee doen, al is ons politieke bestel natuurlijk heel anders (en van grote invloed). Hoopvolle en tot nadenken stemmende ervaringen en observaties van onze Chinese tegenvoeters.

De lezing wordt weer ingeleid door Goos Gosling Slotegraaf, voorzitter Heemschut Groningen

14.30 uur inloop en koffie/thee
15.00 uur aanvang lezing (duur ongeveer een uur, met vragen vanuit de zaal)

Na afloop mogelijkheid tot napraten met een drankje en een snackje

De kosten bedragen € 10,- p.p. Betalen kan vooraf op bankrekening Nl 15 RABO 0160 8814 63 o.v.v. Zondagmiddaglezing Zef Hemel, maar aan de zaal (contant én pin) kan ook. Gezien het beperkte aantal plaatsen gaarne van tevoren opgeven middels een mailtje naar info@berlagehuisusquert.nl Dan bent u verzekerd van een plaatsje!

Wanneer

  • Zondag 24 november 2024 om 15.00 uur

Prijzen

  • € 10,00

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief