Natuur in het Westerkwartier

In het Westerkwartier vind je veel verschillende landschappen. Er zijn hier mooie meren en bossen, maar ook veel veengrond. De landschappen hebben allemaal een eigen verhaal. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de Doezumermieden en voel de grond onder je voeten trillen. Hou je meer van bos? Ook dan kun je terecht in het Westerkwartier. Bijvoorbeeld bij Nanninga's bos.

 

Middag-Humsterland

Ezinge - Middag-Humsterland, tussen Groningen stad en het Lauwersmeer, behoort tot de oudste cultuurlandschappen van West-Europa en heeft niet voor niets de status van Nationaal Landschap gekregen. Hier ervaar je ruimte om je heen en kijk je tot voorbij de horizon. Middag en Humsterland waren ooit (schier)eilanden in de Waddenzee. Deze Waddenzee was toen veel groter en drong nog ver het Groninger land binnen. Tegenwoordig zie je in het landschap nog veel sporen van vroeger, bijvoorbeeld de onregelmatige verkaveling en de woonheuvels (wierden). Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan het gebied. Fiets, wandel of vaar er rond en ontdek het landschap. Als je het Museum Wierdenland bezoekt kom je nog meer te weten over het unieke Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

Doezumermieden

Doezum - Een wandeling door de Doezumermieden is een avontuur. En niet alleen omdat je zo maar eens een ree tegen kan komen. Zet maar eens een paar stappen op het trilveen. Als je daar op loopt voel je de grond letterlijk onder je voeten trillen. Daarnaast hebben de turfstekers hun sporen in het gebied nagelaten. Het wemelt er van de petgaten, die zijn ontstaan door het afgraven van het veen. De gaten liepen vervolgens vol water. Tussen de petgaten in liggen de voormalige legakkers. Op die stroken land legden de turfstekers het soppige, in water gedrenkte en in hompen gesneden veen te drogen. Dit zijn nu de paden waar je overheen loopt. De meeste routes starten bij de theetuin Blotevoetenhof en variëren in lengte van 2 tot 9 kilometer.

Trimunt en Jilt Dijksheide

Trimunt - Trimunt is een bos met jonge inlandse eiken en grove dennen. Hier kun je bosvogels spotten zoals een boomklever, kruisbek of een grote bonte specht. Het gebied heeft veel wandel-, fiets- en ruiterpaden. Kom spelen op de speelweide of volg het familie wandelpad dat geschikt is voor kinderwagens en mindervaliden. Vlak bij Trimunt ligt de Jilt Dijksheide, het enige overgebleven heideveld in de regio. Hier vind je pingo’s: ronde poelen die uit de laatste ijstijd stammen. Er leven onder andere kikkers, salamanders en watervogels. En met een beetje geluk sta je oog in oog met een Schotse hooglander of een landgeit. Deze dieren helpen namelijk om het gebied open te houden. 

Lettelberterpetten

Lettelbert​ - De naam Lettelberterpetten verwijst naar petgaten in het gebied. Via een plankenpad kun je letterlijk over de petgaten lopen. Aan het einde van het bos kom je bij de oeverlanden van het Leekstermeer. Hier is uitkijktoren Veenman gebouwd waar je goed vogels kunt spotten. Maar dit is niet de enige. Ook vanuit vogelkijkhut Olde Mart geniet je van een prachtig uitzicht. Het gebied is rijk aan eenden en als je geluk hebt spot je zomaar een slobeend, krakeend of een nonnetje. En wist je dat de otter hier zijn draai ook heeft gevonden? Als je liever het gebied vanaf het water wilt bekijken kan je een kano huren bij het watersportcentrum in Lettelbert en vanuit dit natuurgebied richting het Leekstermeer peddelen.

Marumerlage

Marum - In het Westerkwartier kun je ook nieuwe natuur vinden. De Marumerlage is hier een goed voorbeeld van. Door het opnieuw aanleggen van het beekdal en het verplaatsen van grond, was er gelegenheid voor het aanleggen van stuwen en vispassages. Hierdoor is een moeras ontstaan wat naast een fantastisch natuurgebied ook een plek voor waterberging is. Tijdens een wandeling zie je kieviten baltsen, roepen grutto’s hun naam en stijgen graspiepers tot grote hoogte. Er is een wandelroute van vijf kilometer uitgezet die je loodst langs de mooiste plekken. Neem je verrekijker mee en geniet.

De Noorderriet

Kommerzijl - De Noorderriet is begin jaren negentig aangelegd om de gasopslag Grijpskerk minder zichtbaar te maken. Rondom de gasopslag wandel of fiets je op prachtig aangelegde paden en over houten bruggetjes. Iets meer avontuur? Trek dan goed schoeisel aan en ga over het laarzenpad het avontuur tegemoet. Dankzij de natuurlijke manier van beheer vind je hier heel veel soorten planten, zoals de gevlekte orchis. Terwijl je af en toe de buizen, pijpen en lichtmasten van de gasopslaglocatie ziet, loop je door de prachtige natuur. Zo zie je er veel vlinders, libellen, en andere insecten vliegen. Op pad met de kinderen? Bezoek dan het kinderspeeleiland. Zoef met de kabelbaan over het water, beklim de uitkijkheuvel en geniet van de natuurlijke speelvoorzieningen. 

Bolmeer en Nanninga’s bos

Zevenhuizen Het Bolmeer is een heel bijzonder meertje. Het is een pingoruïne die in het begin van de negentiende eeuw bij een afgraving tevoorschijn is gekomen. Het Bolmeer heeft een bijzonder verleden. Het is de reden geweest voor een adellijke ruzie. De familie Coenders (van de Coendersborg) en de adellijke familie van Von Inn und Kniphausen (van Nienoord) wilden beide het water uit het meertje gebruiken voor hun landerijen. Nadat het zelfs tot een treffen met kanonskogels leidde, heeft uiteindelijk de familie Coenders het water gebruikt. Wandel rond het meer en geniet van het uitzicht. Vlakbij ligt Nanninga’s Bos. Het bos wat voor houtproductie is gebruikt, is nu in handen van het Groninger Landschap. Dankzij het natuurlijke beheer leven er in het bos veel dieren. Je wordt tijdens je wandeling dan ook vast in de gaten gehouden door een bosuil. Iets zuidelijker dan Nanninga's Bos ligt het Harense bos. Dat het bos op een zandverhoging ligt merk je meteen, in het oosten is zijn hoogteverschillen van twee tot drie meter. Hier staan vooral sparren, dennen en lariksen. 

Dijkenlandschap

Lauwerszijl - Onder leiding van het klooster van Aduard werd de waterhuishouding in het noordelijke deel van het Westerkwartier onder handen genomen. De monniken hebben de eerste dijken aangelegd. Vanaf de zeventiende eeuw werd stap voor stap de Lauwerszee verder ingepolderd door de aanleg van dijken en zijlen, ook wel sluizen genoemd. De monniken hebben langs de belangrijkste wateren zijldorpen gesticht. Nu nog herkenbaar in de naam van dorpen als Lauwerszijl, Pieterzijl en Kommerzijl. In 1969 werd de Lauwerszee door een dijk van de Waddenzee afgesloten. Vaar met je bootje over de grensrivier de Lauwers of het Reitdiep om de dijken te beleven of maak een mooie fietstocht.

Oude riet

Boerakker - In reservaat de Oude riet kan je mooie wandelingen maken. Het gebied ligt tussen Boerakker en Noordwijk. Hier leven en wonen veel verschillende soorten vogels. Deze plek is hierdoor zeer geschikt om vogels te kijken. Aan de Roordaweg staat een uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren zijn de vogels goed te bewonderen. Welke vogels spot jij allemaal?

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief