Route 18: De Höchte Tange
Op deze route wandel je door en om het dorp Alteveer. Deze route is 9,5 kilometer lang. De route is NIET gemarkeerd.
Alteveer is een vervenersdorp, in armoede geboren aan het eind van de negentiende eeuw. Tange, op een zandrug gelegen, is iets ouder en werd i…
Alteveer is een vervenersdorp, in armoede geboren aan het eind van de negentiende eeuw. Tange, op een zandrug gelegen, is iets ouder en werd in 1841 voor het eerst als woonplaats vermeld. Het is een landbouwdorp, gelegen tussen twee hoge essen. Tussen Alteveer en Tange is in 1980 bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van sportvelden een kolossale kei van 30 ton aangetroffen. ‘De kei van Alteveer’ heeft een plaats gekregen voor het multifunctioneel gebouw ‘de Drijscheer’. Deskundigen nemen aan dat deze zwerfkei tijdens de voorlaatste ijstijd met het landijs uit Scandinavië hierheen is gekomen. Het landijs moet hier een dikte hebben gehad van minstens 200 meter. Het landijs werd vanuit het poolgebied naar onze streken geduwd. Daardoor ontstonden hier en daar hoge stuwwallen. Deze ijstijd duurde ongeveer 1700 eeuwen en eindigde 300 eeuwen geleden. Daarna volgden perioden met uiteenlopende klimaten. Mammoeten en neushoorns hebben hier gegraasd. Later is de veenvorming begonnen en een paar millennia geleden betraden de mensen dit landschap.
Alteveer was aan het begin van de vorige eeuw straatarm. De turfwinning, de aardappelmeelproductie (de fabriek in Alteveer startte in 1911), de turfstrooiselfabriek, de landbouw en het tot gruis kloppen van basaltkeien leverden karige lonen. De armsten woonden in keten en plaggenhutten. De laatste plaggenhut in Alteveer, waarin Fennechien Wiekers tot haar dood in 1941 woonde, werd overgeplaatst naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Hier en daar rest nog een stukje veen, zoals tussen de Esweg en de Dwarsstukkerweg (punt 12). Hier groef Berend Timpener nog tot 1970 veen af. In de tuin van Dwarsstukkerweg 3 staat De Kikkerkeet, met grote kikkerschilderingen. Tuin en keet zijn vrijte bezoeken en er is mogelijkheid om even te pauzeren voor thee, koffie en toilet. Als de vlag uithangt, kan er ook iets gegeten worden.
Op de Höchterweg (punt 15) wandel je rechts langs een bult die men vroeger de 2e Höchte noemde. In dit gebied zit veel leem, heel fijn ijzerhoudende klei die na de ijstijd is afgezet. In 1934 bouwde Harm Roskamp een boerderij aan de Höchterweg nr. 10 waarvan de vloer in de schuur uit leem bestond. Deze ‘laimdele’ was gegraven van de percelen grenzend aan de 2e Höchte.
Opmerking? Laat het weten via het contactformulier
Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Bed & Breakfast Alteveer Buiten en Bed & Breakfast De Porrepoele.
Bed & Breakfast Alteveer Buiten
De Bed & Breakfast heeft 2 luxe gastenkamers, die beschikbaar zijn als vakantieverblijf. Op basis van reservering is het mogelijk om te dineren in de Chef's Table.
Henk & Reina Boels
Tangerveldweg 9, 9661 TL Alteveer (Groningen)
06 - 12638329, alteveerbuiten@gmail.com, https://www.alteveer-buiten.nl
Bed & Breakfast De Porrepoele
Ervaar de rust en ruimte van Zuidoost Groningen en kom genieten in onze B&B, van het lekkers uit de keuken en onze eetbare tuin. Beleef het prachtige uitzicht, de wolkenluchten en de donkere nachten. Trek je wandelschoenen aan en ontdek Westerwolde! Geen gast en toch genieten van de keuken, de tuin, of een wandeling-met-gids? Ook dat kan! Kijk voor meer informatie open neem contact met ons op voor de mogelijkheden.B&B De Porrepoele / Uit de keuken van De Porrepoele / Porre’s Toen / PaddentrekPeggy Jansen en Geerte van den Wildenberg
Dwarsstukkerweg 3, 9661 TC Alteveer
06-25183239, porrepoele@gmail.com, www.porrepoele.nl
Dit ga je zien
Keiweg 1
9661 TV Alteveer
Navigeer naar startpunt
Startpunt
Der Alteveer-Findling am Multifunktionsgebäude "De Drijscheer
Keiweg 1
9661 TV Alteveer
Navigeer naar startpunt
B&B Alteveer Buiten
Tangerveldweg 99661 TL Alteveer
B&B De Porrepoele
De PorrepoeleDwarsstukkerweg 3
9661 TC Alteveer
Keiweg 1
9661 TV Alteveer
Navigeer naar eindpunt