Culinair de wereld rond in Groningen

Met de zomervakantie voor de deur zijn veel mensen bezig met hun volgende strandvakantie, citytrip of backpack avontuur. Nieuwe plekken en culturen ontdekken is natuurlijk ontzettend leuk, maar daar hoef je de stad niet voor te verlaten. Voor deze culinaire reizen heb je geen paspoort nodig. 

Europa

Cicci's Cucina & Bar

Hoger der A 3 – Cicci (uitgesproken als tjie-tjie) is een Italiaans koosnaampje wat liefje of schatje betekent. Zeer toepasselijk, aangezien de kaart hier een liefdesbetuiging is aan de moderne Italiaanse keuken met een Venetiaanse knipoog. Met zowel authentieke Italiaanse ingrediënten als lokale producten geniet je hier van de lekkerste ‘cicchetti’, ‘antipasti’, ‘primi’, ‘secondi’ en desserts met Italiaanse wijnen. Hier kom je gegarandeerd nog een keer terug. Ciao Cicci!

Lees meer

Croissanterie Pigalle

Stoeldraaierstraat 17 – Croissanterie Pigalle is al meer dan 35 jaar een van de drukste ontbijt, lunch en koffie plekken in de stad. De geur van versgebakken brood en croissants komt je halverwege de straat al tegemoet. Wanneer je hier op het bistroterras in het zonnetje zit, waan je je even in Frankrijk. Hier geniet je alle dagen van de week van rijk belegde broodjes en huisgemaakte gebakjes.

Lees meer

De Olijfboom

Steentilstraat 28 – Bij deze traiterie kun je van de lekkerste authentieke Griekse hapjes genieten. Bij binnenkomst begin je al te watertanden bij het zien van de vitrines vol met lekkers. In de open keuken maken ze alles zelf met verse en natuurlijke ingrediënten. Van salades tot pasteitjes: er is voor ieder wat wils. Of je nu houdt van vlees, vis of liever vegetarisch. Naast de traiterie kun je alle lekkernijen ook proeven in de ouzerie. Laat je verrassen en kies een van de proeverijen. Zo doe je inspiratie op voor je echte Griekse borrelavond in Groningen.

Lees meer

Azie

Javaans Eetcafé

Gedempte Kattendiep 33 - Het Javaans eetcafe is een begrip in Groningen. Het Indonesische restaurant is sinds kort verhuisd; van het Schuitendiep naar net iets verderop aan het Gedempte Kattendiep. Maar ondanks de verhuizing, eet je hier nog steeds heerlijk Javaans eten. Van Nasi Rames tot Rendang en Soto; alle klassiekers staan hier op de kaart. En als je niet kan kiezen, ga dan gewoon voor een van de rijsttafels. Je hele tafel wordt dan volgezet met allerlei lekkers om van te smullen. Selamat makan!

Lees meer

Nabi Café

Oude Kijk in 't Jatstraat 25 - Voor Instagram waardige drankjes en een lekkere lunch moet je bij Nabi Café zijn. De absolute favoriet om hier te drinken is hun matcha, waar verschillende varianten van te bestellen zijn. Maar ook de Sandos, wat Japans Koreaans belegd melkbrood is, zijn zeker het proberen waard. Je kan de Sandos met vlees, vis of vegetarisch bestellen. En ben je meer een zoetekauw? Ga dan voor een Japanse soufflé pancakes. Dit zijn de meest fluffy pannenkoekjes die je ooit zult proeven. De pancakes zijn te bestellen met fruit, chocola of zelfs in een matcha variant.

Lees meer

Mr. Dam

Astraat 6 & Oude Kijk in 't Jatstraat 22 - De Bahn Mi is een overblijfsel van het Franse kolonisme in Vietnam. De Vietnamezen namen het Franse stokbrood over, maar maakten er hun eigen variant op door het brood te beleggen met lokale producten. Wat je dan overhoud? Een krakend vers wit stokbroodje belegd met Vietnameze groentes, kruiden en vlees of vis. In Vietnam vind je op elke hoek een Bahn Mi kraampje, maar je kan zon broodje ook gewoon proeven in Groningen. Mr. Dam maakt de lekkerste varianten met o.a. kip, garnaal of tofu. Naast de broodjes staan er ook nog salad rolls en noedels op de menukaart. 

Lees meer

Amerika

Yankees Streetfood

Zwanestraat 31- Voor iconische gerechten uit the land of the brave en home of the free hoef je niet ver van huis. Klassiekers zoals mac & cheese, hotdogs en froyo kun je nu gewoon in de Zwanestraat halen. Soulfood, zoals alleen Amerikanen dat zouden kunnen bedenken. Naast het eten uit the States is het binnen helemaal in de stijl van een echte Amerikaanse diner ingericht.

Lees meer

11 Once

Oosterstraat 11 – Bij Once kun je echt authentiek Mexicaans dineren. En dat is net even anders dan het Mexicaanse eten dat wij hier kennen. Bestel allerlei lekkere ‘entradas’ om te delen en ontdek de rijke Mexicaanse smaken. Ook de selectie van mescals en tequila’s mag natuurlijk niet ontbreken. En niet te vergeten de warme en levendige sfeer waar Mexico om bekend staat.

Lees meer

Pachamama

Nieuwe Markt 7 – Combineer het frisse van de Peruaanse keuken met het zuivere van de Japanse keuken en dan krijg je Pachamama. Vooruit, de roots van dit restaurant liggen dus niet volledig in Amerika. Dat mag de culinaire ervaring zeker niet drukken. Bij Pachamama serveren ze bijvoorbeeld dips als salsa of mole in combinatie met zeewier crackers en tortilla’s, alles om te delen. Niet alleen de Nikkei-stijl gerechten, maar ook de sfeer en service maken dit een heerlijke uitje voor fijnproevers.

Lees meer

Afrika

Fankaasoo

Graaf Adolfstraat 48 – Compleet vegan, Afrikaans en vlak bij het Noorderplantsoen: Fankaasoo. In dit restaurant gebruiken ze veel Gambiaanse familierecepten en halen ze inspiratie uit de West-Afrikaanse, Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Bij Fankaasoo maak je dus echt een culinaire wereldreis, met dingen als Baobab Juice en Jollof Rice op het menu. Je eet hier Afrikaanse mezze, dus kleine gerechtjes die je kan delen. Alleen maar meer om te proeven op die manier!

Lees meer

El Maïda

Folkingestraat 19 - De naam El Maïda kan vanuit het Arabisch worden vertaald naar 'de tafel'. En dan vooral een tafel die je deelt met familie, vrienden en de mensen die je liefhebt. En wat er op die tafel staat? Heerlijke Noord-Afrikaanse lunchgerechten. Bij El Maïda eet je van alles uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten: van lekkere broodjes met baba ganoush en hummus tot complete tajines en schotels. En ook leuk: er is ook een Arabische high tea en ontbijt te bestellen.

Lees meer

Hdmona Habesha

Nieuwe Ebbingestraat 68 - Bij Hdmona Habesha krijg je echt wat spectaculairs op tafel, dus wees klaar om je smaakpapillen te verrassen. In dit Ethiopisch-Eritrees restaurant proef je dingen die je waarschijnlijk nog nooit hebt gegeten. Een tip is om een van de mix gerechten te bestellen. Hierbij krijg je in een kleurrijke mand met een mix aan goed gekruid groente en/of vlees geserveerd met Injera; een soort van pannenkoekachtig brood. Daarnaast serveert het restaurant ook Ethiopische en Eritrese drankjes zoals zelfgemaakt bier, honing wijn en bijzondere Ethiopische koffie.

Lees meer

Oceanie

Pacific. Buzz. Beer & BBQ

Oosterstraat 65 - In plaats van ruim 21 uur vliegen en een behoorlijke jetlag op de koop toe te nemen, kun je om in Australische sferen te komen ook naar Pacific gaan. Een beetje voorpret voor je reis of juist heimwee naar je backpack trip? Hier doen ze bijna alles op de typisch Aussie manier, wat betekent: op de BBQ. En hoewel de echte carnivoren onder ons hier goed uit de voeten kunnen (lees: Kangoeroe steak), zijn er ook vega opties. Ook voor speciaalbieren van 'down under' kun je bij ze terecht.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief