Ontdek de charme van Baflo

Een reis door de geschiedenis

Tijdens je bezoek aan het historische dorp Baflo word je verwelkomd door een stratenplan dat als een wiel naar het hart van het dorp loopt. Baflo is op een wierde gebouwd, waardoor de wegen als spaken naar het hoogste punt stralen. Ga op ontdekkingsreis en laat je inspireren door het dorp waar multi-talent Roelof Huesman in 1443 is geboren. Later bekend als Rudolf Agricola, een van de grondleggers van het humanisme in Noord-Europa.

'Een breed voorhoofd, kastanjebruin haar en een vooruitstekende neus'

Dorp van Agricola

Als je door het dorp wandelt, kun je zomaar bijzondere historische figuren tegenkomen. Kijk goed om je heen en misschien kom je Agricola wel tegen. Een van zijn vrienden omschreef Agricola als iemand met “een breed voorhoofd, kastanjebruin haar, een vooruitstekende neus, een vriendelijke en open blik.” Aan de Rudolf Agricolastraat vind je een standbeeld als eerbetoon aan de man die zoveel kon: van orgels bouwen, waaronder die in de Martinikerk, tot lezen en schrijven in Latijn en Oudgrieks, van dichten tot boksen.

Meer informatie

Wandelen op de wierde

Verken de voetsporen van de beroemde humanist Agricola met een vier kilometer lange wandelroute, bijna 600 jaar oud. Haal je gratis routebeschrijving op in de Laurentiuskerk of bij Proef Lokaal Bakkerij Rutgers. Ontdek meer routes met de Waddenland Routeland app. Wandel door Baflo met de Grunneger Taalroute en geniet van prachtige gedichten, of kies voor de langere route "Hoog en droog op de wierde". De app is gratis beschikbaar in de App Store en Play Store.

Meer informatie

Stoere kerk

Precies in het midden, op de hoogste plek van de wierde, staat de Laurentiuskerk. Deze stoere kerk met losstaande toren is ruim negen eeuwen oud en daarmee een van de oudste kerken in Groningen. Baflo was vroeger een belangrijk centrum: een van de proosdijen (hoofdkerken) in de Ommelanden. Dat verklaart waarom de kerk zo groot is. Van hieruit werden ruim 30 parochies bestuurd. Nieuwsgierig? De kerk en toren zijn van 1 april tot 1 oktober iedere dag vrij te bezichtigen van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie

'In de voetsporen van Agricola'

Noorderrondrit

De Noorderrondrit is een klassieker onder de Nederlandse schaatstochten. De route is nu te fietsen, als eerste bewegwijzerde racefietsroute van Groningen. Maar ook voor minder snelle fietsers is het een prachtige route. Smokkel een beetje door een deel van de route af te leggen met de trein en start bij het station in Baflo.

Meer informatie

Groningse lekkernij

Voor een echte huisgemaakte Groninger eierbal kun je terecht in het überknusse grandcafé De Hoek, vlak bij het station. Of probeer een stuk Agricolakoek bij Proef Lokaal Bakkerij Rutgers. Deze bakkerij is het Toeristisch Informatie Punt voor Baflo en omgeving. Haal hier het gratis Waddenland magazine een overzichtskaart van het gebied of informatie over leuke adresjes in de buurt.

 

Op pad met de dorpsgids

Zelf zie je natuurlijk ook een hoop, maar de dorpsgids laat je in de zomermaanden graag de verborgen plekjes in Baflo zien. Leer alles over de rijke historie van het dorp en maak kennis met de authentieke en hedendaagse cultuur. Loop je mee? Kijk hier voor meer informatie.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief