Wandelroute van wierden naar borgen
Stap even uit de hectiek van het dagelijks leven en maak een wandeling door het oudste cultuurlandschap van Nederland. Een half uurtje vanaf de stad ontdek je wat het Groninger platteland zo kenmerkt. Van wierden tot een borg: je komt het allemaal tegen tijdens deze wandelroute.
Wandel door de geschiedenis
Stel je voor dat het platteland waar je wandelt, ooit bijna onbewoonbaar was. In de prehistorie kwamen mensen al op deze plek. Vanaf de middeleeuwen begon men hier het land te bewerken. De wilde natuur maakte plaats voor land waar planten en gewassen kunnen groeien en mens en dier kunnen leven. Sporen van deze verandering zijn nog steeds te vinden in het landschap. Spot tijdens de wandeling de petgaten en legakkers die het effect zijn van landbewerking met de baggerbeugel. En let ook op de wierden; dit zijn woonheuvels waar mensen hun huizen op bouwden om zich te beschermen tegen het zeewater.
Kort na de middeleeuwen werd er bij Aduarderzijl flink gevochten. Het gevecht werd gevoerd tussen de stad Groningen dat Spaansgezind was en de ommelanden die zich aansloten bij de Nederlandse unie. In 1594 vond hier een grote veldslag plaats waar in totaal ongeveer 160 mannen hun leven verloren. De slachtoffers werden begraven in het omliggende land en jaren later duiken hun botten nog steeds op.
Om je historische rondje af te sluiten, kom je tijdens de wandeling langs de Allersmaborg. In deze borg woonde een adellijke familie. Het gebouw met drie vleugels stamt uit de middeleeuwen. Het ligt binnen brede grachten en heeft een ophaalbrug. Bij de borg is ook een boomgaard te vinden. Hier groeien oude Groningse appelsoorten zoals de Groninger Kroon en Zigeunerin.
Korenmolen Joeswert
Neem in Feerwerd een kijkje bij korenmolen Joeswert. De molen is gebouwd in 1855. Deze molen is vandaag de dag nog altijd professioneel in gebruik. Hier wordt nog steeds tarwe, spelt, rogge en gerst gemalen. Op vrijdag en zaterdag in de middag is de molen open voor publiek.
In de molen zit ook een winkeltje met lokale producten. Er zijn hier veel verschillende soorten meel te verkrijgen. Naast de meelsoorten die worden gemalen op Joeswert (tarwe, spelt en rogge) kan je hier ook terecht voor boekweitmeel, maismeel, broodbakmixen, pannenkoekenmeel en cakemixen. Naast het graan en meel verkopen ze in het winkeltje honing, noten, zaden en meer.