In Groningen kun je gemakkelijk een week vertoeven. Er zijn genoeg parels in Stad en Ommeland te vinden om je eindeloos mee te vermaken. Wij maakten een voorbeeldreis voor je, met hoogtepunten die je gezien moet hebben, tips waar je kunt overnachten, bij wie je de lekkerste maaltijden vindt en welke uitjes je niet wil missen. We dalen af van noord naar zuid en maken een tussenstop in hartje stad. De rauwe rand van het Hogeland, het bruisende centrum en de charmes van het zuiden.
Dag 1: Noordelijk pieken in Waddenland
Je reis begint met het ontdekken van het hoogste puntje van de provincie Groningen. Het Waddenland, niet voor niets ook wel het Hogeland genoemd. Met de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed is het wel duidelijk dat de natuur hier de moeite waard is. Het unieke landschap verandert van dag tot dag. Een voortdurende golfbeweging, van eb naar vloed en andersom. Als het dan eb is, moet die tijd goed worden benut. Loop over de bodem van de zee en ervaar het gebied op een unieke manier tijdens een tochtje wadlopen.
In Waddenland zijn veel idyllische plekjes te vinden. Zoals bijvoorbeeld Leens, waar Museum Borg Verhildersum te vinden is. Ook Winsum wil je zeker niet missen. Het dorp is ooit verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. Even verderop vind je het wierdedorp Warffum, dat vele jaren terug in de tijd gesticht is boven op een woonheuvel.In Openluchtmuseum het Hoogeland leer je alles over hoe het er hier vroeger aan toe ging.
De regio leent zich uitstekend voor wandelen. Niet gek dat het welbekende Pieterpad hier in het Groningse Pieterburen begint. Nu hoef je van ons niet heel Nederland te doorkruisen. Kies daarom voor één van de drie Groningse etappes. Tijdens een wandeling door Baflo en Rasquert treed je in de voetsporen van humanist Rudolf Agricola. Liever modern? Het verhaal van Winsum wordt je vertelt via de podwalk die je daar kunt lopen. In de Waddenland Routeland app zijn nog veel meer routes te vinden met voor ieder wat wils.
-
Wandelen
-
Wadden
-
Overnachten
Een actieve dag vraagt om een goede maaltijd. Door de vruchtbare bodem en gezonde lucht zijn de lokale producten om van te smullen. In de keukens op het Hogeland worden deze ingrediënten dan ook maar wat graag gebruikt. Bij de Molenaar in Onderdendam lunch of dineer je wel heel bijzonder. Dit restaurant is namelijk gevestigd in een molen.In Kloosterburen vind je een hoogstandje dat niet veel verschilt van naam. Bij Molenrij weten ze zich wel raad met verse, regionale en biologische producten. Voor de theeliefhebbers is er de Theefabriek in Houwerzijl. Hier eet je een heerlijke lunch of geniet je uitgebreid van een high tea, na een kijkje in het theemuseum.
Wanneer het bijna tijd is om te gaan slapen kijk jij nog even je ogen uit. De duisternis zoals je die hier vindt is zeldzaam. Het is hier zelfs zo donker, dat je juist alles ziet. De hemel is gevuld met ontelbare sterren. De kans is groot dat je een wens mag doen wanneer er eentje door de lucht schiet. Het Dark Sky Park aan het Lauwersmeer is er speciaal om de nacht te omarmen.
Hier overnacht je vlak bij 't Wad. Heerlijk uitrusten, om de volgende dag weer op avontuur te gaan. Of je nu je ogen sluit bij Bed & Breakfast Batenborg in Winsum, waar je onderkomen een gerestaureerd rijksmonument is. Je toch liever kiest voor Basecamp Noordpolderzijl, waar vier knusse waddenhuisjes zijn te vinden. Of uiteindelijk in een luxe bed duikt op het Recreatiepark Marenland, waar voor iedereen een huisje naar wens te vinden is. Hier kom je echt tot rust.
Dag 2: Op pad in het Westerkwartier
Een gebied waar wierden, borgen, molens en kerken al eeuwen de horizon in het Groninger landschap tekenen. Een streek met een rijke geschiedenis met veel verhalen, natuur en water. In het groene Westerkwartier ligt het oudste cultuurlandschap van Nederland, het Landschap Middag-Humsterland. Hier verraden kronkelende weggetjes, het weidse landschap, de slingerende sloten en bewaard gebleven wierden zijn rijke geschiedenis.
Meer natuur vind je in Lettelberterpetten, waar je via een plankenpad over de petgaten kunt lopen. Het Petgatenpad maakt het mogelijk om dit anders ondoorgrondbare gebied te ontdekken. Aan het einde van het pad kom je bij de oeverlanden van het Leekstermeer. Hier kun je vanaf uitkijktoren Veenman goed vogels spotten. Ook waterliefhebbers kunnen in de buurt terecht. Bij Watersportcentrum Lettelbert huur je een kano om al peddelend vanaf het water de omgeving te bewonderen.
Verder is een wandeling door de Doezumermieden is een echt avontuur. Hier stap je rond op het trilveen, waarbij je de grond letterlijk voelt trillen onder je schoenen. De sporen van turfstekers zijn nog altijd te zien. Vlak bij Trimunt ligt de Jilt Dijksheide, het enige overgebleven heideveld in de regio. Hier vind je pingo’s die uit de laatste ijstijd stammen. Ook kom je er landgeiten en Schotse Hooglanders tegen. Kun je geen genoeg van de natuur krijgen? Bij het blotevoetenpad in Opende krijg je pas echt de kans om te aarden. Sokken uit en kliederen maar.
-
Natuur
-
Nienoord
-
Middag-Humsterland
Landgoed Nienoord is een stuk Westerkwartier dat je echt niet mag missen. Er is hier veel te beleven. Allereerst kun je er Borg Nienoord bewonderen. Haar statige figuur een knalgele kleur steelt de show. Naastgelegen is het Rijtuigmuseum met een collectie historische koetsen en verhalen over het vroegere leven op en rondom de borg. In de schelpengrot zul jij je verwonderen over de vele uren die in het vakwerk moeten zitten. Voor het hele gezin is er Familiepark Nienoord. Hier speel je, aai je dieren en maak je een ritje met het stoomtreintje.
Kneuterige zaakjes tot hoogstaande restaurants zijn allemaal te vinden in het gebied. Neem bijvoorbeeld Tante Til in Enumatil, waar je echt even op bezoek gaat bij een gezellige tante. De ruimte staat er vol met theepotten en prullaria van allerlei soorten. Hier eet je originele mosterdsoep en het streekproduct poffert. In Aduard eet je op een heel ander niveau. Herberg en restaurant Onder de Linden bezit namelijk een Michellin ster. Met de Franse keuken als basis waan jij je toch even in het Zuiden. Ook Indonesië lijkt ver van hier, maar bij Eisseshof in Niehove zetten ze het gewoon voor je op tafel. Klaar voor een beetje pit?
Eindig de dag onder het dak van Landgoedboerderij Oosterheerdt. Met ruim 300 schapen in de tuin kun je er genoeg tellen om lekker in slaap te vallen. Liever camping of glamping? Bij camping De Watermolen in Opende kan het beide. Als je nog even in Lettelbert wil blijven kun je terecht in een safaritent of pipowagen. Bij Aan het Diepje verwelkomen ze je graag.
Dag 3: Bruisend Groningen
In de eerste twee dagen van deze reis ben je helemaal tot rust gekomen. Daarom zoeken we nu even de drukte op. Het stadscentrum van Groningen bergt net zo goed vele pronkjuwelen. De Martinitoren mag je natuurlijk niet missen. Als statig figuur torent de Olle Grieze boven de skyline uit. Je ziet het bouwwerk van ver en komt het ongetwijfeld tegen. Ook binnen kun je een kijkje nemen. Maak je dan op voor een flinke tocht want het beklimmen is een serieuze workout. 311 treden brengen je naar het hoogste plekje in de stad, krap aan 97 meter in de lucht. Nog zo'n eyecatcher is het Forum. Opvallende architectuur en vol met inspiratie. Een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Een stuk minder opvallend zijn de hofjes die de stad kent. Kleine oases van rust midden in de drukte, vol van geschiedenis en bijzondere verhalen.
Op de terrasjes in de stad proef je pas echt de sfeer. Een mix van stadjers en bezoekers van ver. Hier geniet je overdag in het zonnetje tot 's avonds laat onder de heater. Een kop koffie, lokaal biertje, versgeperst sapje of een goed glas wijn. Het is maar net waar je zin in hebt. Bij Zondag zit je midden in het Noorderplantsoen, waar iedereen in de zomer graag verzamelt om van het weer en een stukje natuur te genieten. Café de Sigaar aan het Hoge der A zit vlak aan het water. Hier zie je bootjes en suppers voorbijkomen. Een stukje verderop zit Pernikkel met een klein, maar gezellig terrasje. Je vindt er huisgemaakte, troepvrije en lokale hapjes. Het News Café en het Goudkantoor zijn buren van elkaar. De één modern en hip, de ander historisch en sfeervol. Ook niet te vergeten is de Poelestraat. Op dit gezellige plein komen de terrassen van meerdere zaken samen. Gegarandeerd een gezellige boel en er is altijd iets te zien.
-
Winkelen
-
Terrasjes
-
Shared dining
In de stad helpen ondernemers je aan streekproducten van nabijgelegen land tot delicatessen ver van hier. Bij het Koffiestation halen ze de bonen bijvoorbeeld uit alle hoeken van de wereld, maar worden deze lokaal gebrand. Neem een hele zak mee of drink er gewoon een bakkie. Ga ook zeker even langs Le Souk in de Folkingestraat. Deze delicatessenwinkel is een feestje om te zien en de hapjes zijn nog lekkerder om te proeven. De echte bourgondier wordt vast en zeker blij bij de Kaaskop. Hier zijn alle producten eerlijk geproduceerd en komen ze zo veel mogelijk uit de regio. In de Groningen Store die je vindt in het Forum scharrel je allerlei typisch Groningse producten op. Bij al deze winkels vind je ongetwijfeld een leuk aandenken voor jezelf of een souvenier voor je geliefden.
Liever niet zelf de keuken in? Aan ontbijt, lunch en diner adresjes in de stad geen gebrek. Aan de voet van de Martinitoren vind je de Kostery. Hier serveren ze van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat allerlei maaltijden in het 17e eeuwse pand. Een geliefde plek bij de Groningers is Wadapartja aan het Zuiderdiep. Hier eten de stadjers graag een broodje tussen de middag. Voor hen die willen lunchen of dineren in vorstelijke sferen is er Brasserie Prinsenhof. Met de Prinsentuin als uitzicht geniet je van zoveel gangen als je wilt en op kunt. Fine dining doe je bij Florentin, Sepia en De Kleine Heerlijkheid. Liever shared dining? Ga dan eens kijken bij Moro, Bistro Boys of Konbu Streetfood. Alles over een hapje eten en een drankje doen vind je hier.
Dag 4: Cultuur opdoen in stad
De stad is een wervelend centrum van cultuur. Hier vind je kunst, muziek, theater en een heel divers aanbod van evenementen. Wat er op dit moment gaande is vind je snel en gemakkelijk in de uitagenda. Zo hoef je nooit iets te missen wanneer je in Groningen bent. Natuurlijk zijn er ook vaste plekken om kunst te bewonderen. Zo kun je een kunstroute door de stad volgen. De opvallende werken trekken de aandacht en garanderen een mooi plaatje. Ook de onopvallende werken zijn de moeite waard om op te sporen. Gelukkig is er een lijstje met alle verborgen kunst in de stad. Wel zo makkelijk om ze ook echt te vinden.
Het Groninger Museum staat voor passie en durf. In Groningen doen we de dingen immers graag net even anders. Het extraverte en veelkleurige bouwwerk ligt in het water tegenover het hoofdstation. De moderne architectuur is voor de één een droom en voor de ander een grote waaromvraag. Je kijkt er in ieder geval je ogen uit. De veelzijdige collectie en vernieuwende tentoonstellingen maken de ervaring compleet. Van modern naar fascinerende verhalen over geschiedenis. Meer musea afstruinen? Kijk ook eens bij Grafisch Museum, Universiteitsmuseum of Storyworld.
-
Groninger Museum
-
Verborgen kunst
-
Meer cultuur
Bij cultuur hoort natuurlijk ook muziek. Gelukkig komt er van alles wat naar Groningen om de show te stelen op het podium. In De Oosterpoort komt alles op muzikaal gebied samen. Van klassiek tot pop en van intiem concert tot festival. Bij Simplon zetten muzikanten al 40 jaar lang hun eerste stappen op het podium. Laat je verrassen door eigentijdse muziek met af en toe een rafelrandje. Ook VERA is belangrijk geweest aan de start van vele artiesten hun carrière. Hier hebben niet de minste namen op het podium gestaan. Het feit dat deze poptempel al een eeuw bestaat zorgt voor legendarische verhalen en een mytische sfeer.
Hou je van het theater? Dan kun je hier op genoeg plekken terecht voor een prachtige voorstelling. Het Grand Theatre is gelegen aan de Grote Markt. Dit is een plek waar jonge theatertalenten met passie zichzelf laten zien. Ze zetten zich in om jou een nieuwe kijk op podiumkunst te geven en de sector toegankelijk te maken. In de theaterwereld is de Stadsschouwburg al 140 jaar lang een begrip. Het indrukwekkende gebouw maakt het al de moeite waard om binnen eens een kijkje te nemen. Hier zit je als aanschouwer dicht op het podium. Daarom voel je nog meer connectie met de persoon op de planken. Martiniplaza is de grootste evenementenlocatie van het Noorden en één van de vijf grootste theaters van heel Nederland. Ook de voorstellingen worden groots aangepakt. Voor een spectaculaire ervaring haal je hier je kaartje.
Ook het Suikerterrein is het noemen waard als het aankomt op cultuur. Dit is een verzamelplek van organisaties die zich bezighouden met live muziek, het tentoonstellen van kunst, een lekker hapje en drankje, gezellige markten en afwisselende evenementen.
Dag 5: Bijkomen in Midden-Groningen
Wanneer je de gezellige stad verlaat duurt het maar even voordat je aankomt in Midden-Groningen. Deze regio is het groenblauwe hart van de provincie. Waterplassen om op te varen, moerassen om langs te fietsen, dorpsbossen om in te wandelen en rietvlaktes om vogels te spotten. Natuurgebied 't Roegwold loopt van Kolham langs Slochteren en Schildwolde tot aan het Schildmeer. Hier vind je 't Roege pad en het Knuppelpad. Bij beide routes spelen water en riet de hoofdrol. Verderop in Muntendam vind je het bijzondere Mammoetpad. Niet zomaar een wandeling. Slingerpaadjes, planken op hoogte, hangbruggetjes, wiebelige touwen en een vlot bewegen je voort over water en heide. Een knipoog naar de oerbewoners van het gebied. De Heemtuin ligt hier ook. Een groene oase met allerlei flora en fauna om te bewonderen.
Midden-Groningen bergt veel erfgoed. Misschien wel hét pronkstuk van de regio is de Fraeylemaborg. In 1300 opgericht als somber steenhuis en in de zestiende eeuw uitgebreid en verfraaid tot de borg die we vandaag de dag kennen. De sporen van de adellijke bewoners zijn hier nog steeds te zien. Achter de borg schuilt het mystieke Slochterbos. Tussen de bomen kom je hier af en toe een follie tegen. Dit zijn kleine sprookjesachtige huisjes die je boswandeling nog leuker maken. Ook Veenborg Welgelegen bevindt zich in de regio. Hier trokken de bewoners vroeger naartoe omdat er een flinke boterham te verdienen was met de turfgraverij in de buurt. Vlak bij de borg begint ook de inspirerende wandelroute In de voetsporen van Aletta Jacobs. Andere dorpsgezichten zijn de typische molens en historische kerken. Er zijn meerdere routes die je langs al deze juweeltjes leiden.
-
't Roegwold
-
Fraeylemaborg
-
Mammoetpad
Ook hier wil je natuurlijk graag weten waar je fijn kunt zitten om lekker te eten en te drinken. Voor een kopje koffie of kopje thee kun je terecht bij Cocoon Coffee & More in Hoogezand en Restaurant de Boerderij in Slochteren. Ook bij Cosis Ons Hertenkamp in Harkstede en Eem Aans in Muntendam weten ze wel hoe ze een warme drank met wat lekkers erbij moeten maken. Bij Kaap Steendam geniet je van een lunch, borrel of diner op hun terras aan het water. Bij Paviljoen de Leine in Kropswolde heb je opnieuw prachtig uitzicht. Ook hier kun je in de middag en avond terecht.
Overnachten kan in dit gebied op allerlei manieren. Voor kamperen in het groen ben je aan het juiste adres bij Wildemansheerd en Hof van Kolham. Als je een leuk Bed & Breakfast zoekt kun je terecht bij Het Ontvangershuis of De Amshoff. Ook zijn er comfortabele hotels zoals Hotel Faber of één van de twee Van der Valk hotels in Westerbroek of Zuidbroek. Ten slotte is op een prachtige locatie aan de rand van het Zuidlaardermeer het vakantiepark Siblu Meerwijck te vinden. Hoe dan ook zal je hier fris wakker worden voor de laatste dag van je vakantie.
Dag 6: Wuiven vanuit Westerwolde
In Westerwolde zoek je de rust en de ruimte op. De dorpen in de omgeving bieden allemaal iets bijzonders. Bellingwolde is ontstaan in de middeleeuwen op een zandrug. Vandaag de dag proef je hier de historie, ook van latere eeuwen. Voor de natuurliefhebbers is er Onstwedde. Een dorp met een groen karakter. Trek je wandelschoenen aan en stap er zo de wijde natuur in. Kenmerkend aan Wedde is de Westerwoldse rivier en het essenlandschap. Het dorp kun je zelfs met de boot bereiken. Als je wilt ontladen moet je in Sellingen zijn. In het natuurgebied Sellingerveld springen drie grote zandplassen in het oog. Ook vind je er aan de Dennenweg het Theater van de natuur. Hier maak jij je eigen voorstelling van het landschap. In en rondom het dorp Vlagtwedde kan je volop genieten van noordelijk natuurschoon. Oude zandruggen, bossen en bloemrijke graslanden wisselen elkaar af. In 1593 ontstond in de regio het kleinste vestingdorpje toendertijd. Oudeschans is dus tijdens de Tachtigjarige Oorlog gesticht.
De rijke natuur maakt dat je hier uitstekend kunt fietsen. Op een elektrische fiets, mountainbike of simpele omafiets. Er is voor iedereen een mooi rondje. Op de pedalen ga je over kronkelende fietspaadjes die je door een bosrijk gebied leiden. Ga langs de culturele parels en het erfgoed van het gebied. Denk aan het moderne en eigenzinnige Museum MOW. Hier worden steeds weer nieuwe exposities getoont. Grotere en kleinere vaak naast elkaar. Heel wat anders is De Oude Stelmakerij in Sellingen. Het historische pand is ingericht om het verhaal over de geschiedenis van Westerwolde te vertellen. In het vestingdorp Bourtange kun je meerdere musea en tentoonstellingen bezoeken. Overal maak je een indrukwekkende reis door de tijd.
-
Rust en ruimte
-
Fietsen
-
Erfgoed
Nog één lekkere maaltijd voordat de vakantie voorbij is. Bij welke plek in Westerwolde schuif jij aan? Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht gerestaureerde Westerwoldse boerderijen, die samen het beschermd dorpsgezicht Smeerling vormen. Hier eet je wat de pot schaft. Bij Restaurant de Ruiten Aa staan ze bekend om hun Groningse gastvrijheid. De zaak is vernoemd naar het kronkelende riviertje dat dichtbij ligt. In Bourtange is 's Lands Huys te vinden. Het restaurant heeft een rijke geschiedenis en neemt je voor even mee terug in de tijd. Het eten is er gelukkig wel lekker vers.
Voordat je morgen weer naar huis vertrekt wil je natuurlijk uitgerust wakker worden. Hier in de regio kun je op verschillende plekken heel bijzonder overnachten. Bij Boerderij de Klaproos sluit je bijvoorbeeld je ogen in een pipowagen. De wagens in Onstwedde zijn ingericht als compacte tweepersoonshuisjes. In Stadskanaal is Museumspoorlijn STAR. gevestigd. Op zichzelf is dit al een leuk uitje, maar in de avond kun je er ook slapen in een echte STARwagon. Bij Camping Roelage droom je weg in een wijnvat en waan jij je even in een stukje Frankrijk. Dat klinkt gek en veel te klein, maar we beloven je dat een volwassen mens er gewoon in past. Wil je nog even in de historische sferen blijven hangen? Kies dan voor de Hunebedslaapkamer van het City Hotel in Stadskanaal. Tijdens je verblijf voelt het net alsof je terug bent in de steentijd.